Triki in nasveti
11.08.2020 14:55

Deli z drugimi:

Share

Pregrevanje telefona? Tukaj so nasveti, kako v vročih poletnih dneh ohraniti normalno temperaturo telefona

Pregrevanje telefona? Tukaj so nasveti, kako v vročih poletnih dneh ohraniti normalno temperaturo telefona
Pregrevanje telefona? Tukaj so nasveti, kako v vročih poletnih dneh ohraniti normalno temperaturo telefona

Pregrevanje telefona je problem, s katerim se veliko ljudi srečuje v vročih poletnih dneh in vsi tisti, ki smo se že kdaj srečali s to težavo vemo, kako nadležna je lahko. Ne glede na to pa imamo za vas dobro novico, in sicer obstaja kar nekaj preprostih načinov, kako ohladiti telefon oz. kako poskrbeti, da ne pride do pregrevanja. Ne, v mislih nimamo hladnega tuša. Torej, kako v vročini poskrbeti, da naša naprava ohrani normalno temperaturo, s tem pa mi kot uporabniki ohranimo vse funkcionalnosti, ki smo jih navajeni.

1. Izogibamo se vročini

Tako kot se moramo vročini izogibati mi, moramo poskrbeti, da direktno sončni svetlobi ni izpostavljen naš telefon, saj se lahko v nasprotnem primeru hitro segreje. Torej, če smo doma, telefon ne postavljamo k oknu, prav tako poskrbimo, da je telefon zunaj karseda skoz pokrit z brisačo ali oddejo. Tudi v avtomobilu ni pametno puščati telefona, saj vsi vemo, kako hitro se segreje notranjost vozila.

2. Odstranimo ovitek telefona

Ovitek lahko deluje kot izolacija, kar pomeni, da se bo telefon z ovitkom hitreje segrel in tudi dalj časa držal temperaturo. Če se le da, odstranimo ovitek in tako pustimo prostor, da se vročina poleže. Seveda, če uporabljamo kvalitetne ovitke, ki ščitijo telefon, ali v ovitku celo nosimo kartice, ali morda dodatno zunanjo baterijo, ovitka najverjetneje ne bomo sneli. Če pa zgolj ležimo doma na kavču, ali imamo piknik v parku, morda ni slabo, če vsaj za nekaj minut ovitek snamemo.

3. Prilagodimo nastavitve telefona

Obstaja nekaj nastavitev telefona, s katerimi lahko poskrbimo, da se naš telefon ne pregreva tako, kot bi se sicer. Najprej karseda zmanjšamo svetlost ekrana. Morda bomo zaradi tega malce slabše videli na ekran, vendar bomo tako privarčevali baterijo, naprava pa se bo manj segrevala. Pogosto uporabniki vklopimo adaptivno svetlost, kar v sončnem vremenu pomenu, da bo naš ekran povsem svetel – morda lahko razmislimo o izključitvi te nastavitve.

Druga stvar, na katero ne smemo pozabiti so mobilni podatki. Če ravno ne pričakujemo kak pomembnejši klic, lahko damo telefon v letalski način. Podobno kot svetlost telefona lahko s tem prihranimo energijo baterije, ki je zelo tesno povezana s temperaturo telefona.

Nekateri telefoni, predvsem tukaj mislimo na “gaming” telefona, imajo posebne načine uporabe, ki iz naprave iztisnejo več moči. Tudi te nastavitve se splača izklopiti, če nam način uporabe to dopušča. Če nismo čisto prepričani, ali naš telefon ima tovrstne nastavitve, jih verjetno nima. “Gaming” naprave so že sicer zelo nišne, kar pomeni, da jih ne srečujemo ravno pogosto.

4. Telefona ne priganjamo do skrajnosti

Ne glede na to, ali je zunaj vročina ali ne, lahko z določenimi načini uporabe telefon močno pregrejemo. Tukaj mislimo predvsem na igranje zahtevnih iger, urejanje videov ali fotografij, prav tako pa na temperaturo naprave vpliva polnjenje pri visokih hitrostih.

Če je pa zunaj še visoka temperatura, pa lahko z zgoraj izpostavljenimi aktivnostmi dodatno segrejemo telefon, kar pomeni dva vira toplote naenkrat in posledično hitrejše segrevanje telefona. Torej, če se lahko, potem se je resnično pametno izogniti igranju zahtevnih iger, polnjenju itd. Tudi kakšna fotografija ali video bosta lahko počakala na urejanje kajne?

5. Telefona nikar ne puščamo v žepih

Naši žepi so lahko precej vroča mesta za telefone – pogosto jih namreč pritisnemo direktno ob kožo, kar povzroči segrevanje zaradi telesne temperature. Vse, kar moramo narediti je, da se izogibamo žepov ozkih hlač ali srajic, kjer je ta toplotni efekt največji – boljša izbira so gotovo plašči ali jakne, kar pa poleti verjetno ne pride ravno v poštev kajne?

Ena od možnih rešitev je tudi nošenje telefona v torbici, ali nahrbtniku, kajti to je še najbolj oddaljeno mesto od kože. Če pa kjerkoli sedimo, je najbolj pametno, da napravo vzamemo iz žepa in jo postavimo na mesto, kjer jo vidimo, recimo na mizo, klop, ali kjerkoli podobno.

6. Ne poizkušamo na silo ohladiti telefona

Pogosto se zgodi, da skušamo sami na hitro ohladiti telefon, s čimer pa lahko naredimo celo več škode kot koristi. Prvo, kar je potrebno opozoriti je, da naprave nikoli ne postavljamo pod vodo, ali jo recimo ovijemo v hladno namočeno krpo – tudi, če je naš telefon IP68 vodoodporen. Hitro se nam lahko zgodi, da nam telefone izpolzi iz rok, ali ga predolgo časa pustimo pod vodo, ali pa celo zamešamo IP certifikate. Povrhu vsega te metode niso ravno najbolj učinkovite.

Ena od idej, ki jih lahko dobimo ob pregrevanju telefona je tudi ta, da bi napravo kar postavili v hladilnik ali zamrzovalnik. Če pride do prehitrega ohlajevanja pametnega telefona, lahko kondenz pride do notranjosti naprave, kar potencialno lahko poškoduje napravo in s tem izniči garancijo.

7. Uporabimo lahko hladilni ventilator

Hladilni ventilatorji in podobna hladilna telesa so lahko koristni dodatki, predvsem za “gaming” uporabnike. Pri igranju iger se lahko telefoni, tako kot ostale naprave, hitro segrejejo, s hladilnimi ventilatorji pa lahko poskrbimo za stabilizacijo temperature.

Hladilne pripomočke najdemo za nizko ceno recimo na Amazonu, in sicer bi morala biti življenjska doba teh naprav dovolj dolga, da se nam investicija splača na dolgi rok – če imamo s pregrevanjem telefona seveda redne težave. Če se s pregrevanjem srečujemo redko, ali občasno, potem nakup tovrstne naprave nima nekega smisla.

8. Priporočamo uporabo sušilcev za lase

Če mislite, da hladilni ventilator ni prava izbira za vas, potem morda razmislite o nekoliko bolj “low-tech” opciji. Vse, kar moramo narediti je, da vklopimo sušilec za lase in telefon postavimo v smer pihanja. To bi moralo ohladiti telefon dovolj počasi, da slučajno ne bo prišlo do poškodbe.


Prijavi napako v članku