Triki in nasveti
29.08.2008 07:41
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pregled brezžičnih omrežij na Linuxu

Proizvajalec brezžičnih naprav, ki temeljijo na Linux jedru, je končno izdal orodje z imenom Xirrus WiFi Monitor za Linux namizja, ki je bil doslej na voljo le uporabnikom operacijskih sistemov Windows in MacOS. Odprtokodni Gnome gDesklets gradnik Linux uporabnikom omogoča pregled in odpravljanje težav v brezžičnem omrežju. Namestitev gradnika je popolnoma brezplačna in enostavna. V vseh večjih distribucijah si lahko uporabnik namesti programski paket gDesklets, ki omogoča uporabo raznih gradnikov za popestritev namizja. V primeru orodja Wi-Fi Monitor je tako potrebno najprej namestiti paket gDesklets, nato pa v njega uvoziti gradnik.

Postopek je sledeč:
Naložimo programski paket gDesklets, ki ga poiščemo v programu za nameščanje programskih paketov – ta je odvisen od Linux distribucije. gDesklets nato zaženemo iz menija, običajno Programi (Applications) -> Pripomočki (Accessories) -> gDesklets. Odprlo se bo okno, v katerem lahko izbiramo gradnike. Sedaj dodamo gradnik Xirrus tako, da v meniju Datoteka (File) izberemo Namestitev oddaljenega paketa (Install remote package). V okence vpišemo naslov http://www.xirrus.com/library/downloads/XirrusWiFiMonitorDeskletLinux.tar.gz in potrdimo prenos. Po končanem prenosu, se bo v seznamu gradnikov pojavil Xirrus Wi-Fi Monitor. Sedaj samo še dvakrat kliknemo nanj in ga umestimo na delovno površino namizja. Iskanje brezžičnih omrežij bo bolj natančno, če vpišemo še geslo korenskega uporabnika oziroma, na Ubuntu/Debian distribucijah, svoje geslo.

Med glavne lastnosti programa Wi-Fi lahko omenimo prikaz podrobnosti brezžičnih omrežij, ki so na voljo, vključno z njihovim SSID nazivom, jakostjo signala in zaščite, petminutna zgodovina jakosti signala omrežja na katerega smo priključeni ter prikaz IP številke in MAC naslova našega brezžičnega vmesnika.


Prijavi napako v članku