Računalništvo, telefonija
31.05.2017 10:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pravni spopad med Uberjem in Waymo dobil novo poglavje

Uber bo svojim voznikom plačeval bolniška nadomestila
Uber bo svojim voznikom plačeval bolniška nadomestila

Odvija se skoraj kot kakšna kriminalka vendar pa je vsaj za eno vpleteno osebo sedaj dobila resne posledice. Uberjev vodja razvoja avtonomnih vozil, Anthony Levandowsky, je bil odpuščen. Kot razlog so pri Uberju navedli nesodelovanje v preiskavi o kraji intelektualne lastnine v katero je bil vpleten Levandowsky. Pred prihodom v Uber naj bi namreč ukradel več kot 14.000 zaupnih dokumentov iz podjetja Waymo. Slednje, pod okriljem podjetja Alphabet, razvija avtonomna vozila. Waymo je nastal iz podjetja Google takrat, ko se je zgodila večja reorganizacija Googla s ciljem investitorjem ponuditi lažji pregled nad številnimi dejavnostmi, ki jih podjetje izvaja.

Levandowsky naj bi pred odhodom iz Waymo s seboj odnesel dokumente s katerimi naj bi si pri Uberju zagotovili hitrejši razvoj lastne tehnologije avtonomnih vozil. Uber je namreč prevzel podjetje Otto, ki ga je Levandowsky soustanovil takoj po odhodu iz Waymo. Podjetje je razvijalo tehnologijo avtonomnih tovornjakov. Prevzemna cena je znašala 680 milijonov ameriških dolarjev. Ob prevzemu nove službe je Levandowsky prejel še za 250 milijonov ameriških dolarjev delnic podjetja Uber, ki je v tem trenutku vredno 68 milijard ameriških dolarjev. Vrednost se mogoče sprva ne zdi pretirana vendar pa podjetje posluje z izgubo. Ustanovitev podjetja Otto in prevzem s strani Uberja se je odvijala leta 2016. Prevzem je tako sledil kmalu po uradni ustanovitvi podjetja kar je že lahko samo po sebi sumljivo.

Kot kaže pa vsaj za zdaj v pravnem sporu kaže bolje podjetju Waymo. Sodnik, ki vodi preiskavo je že podal priporočilo, da se odpre kriminalna preiskava zoper Levandowskega. Kraja intelektualne lastnine podjetja je kaznivo dejanje z zaporno kaznijo do 10 let. Levandowsky med samo preiskavo ni sodeloval. Ni predal zahtevanih dokumentov, ki naj bi predstavljali ukradene zaupne podatke od podjetja Waymo. Prav tako se zaenkrat še ni odločil, da bi v zadevi pred sodiščem tudi spregovoril. Pri Uberju so se zaradi tega odločili, da Levandowskega odpustijo.

Vse skupaj pa je seveda lahko tudi premetena igra Uberja. Težko si je namreč predstavljati, da podjetje nebi vedelo od koder prihaja celotno znanje za razvoj avtonomne tehnologije. Takšne prakse poslovanja za Uber nebi bile presenetljive. Pred kratkim je namreč Uber priznal, da je voznikom v New Yorku izplačeval prenizke zneske glede na opravljene vožnje. Pred tem se je tudi pojavila zgodba o spolnem nadlegovanju, ki po poročanju priče spada med sprejemljiv in vsakodnevni pojav v podjetju.


Prijavi napako v članku