Računalništvo, telefonija
10.10.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Pravilno dihanje ni samoumevno

.. Kako dihate, je pomembno v vsakem trenutku. Še posebej, če pomislite, da boste danes naredili 20-30.000 vdihov. Prav tako je pomembno, kako dihate ponoči ..
Pravilno dihanje ni samoumevno
Pravilno dihanje ni samoumevno

Patrick McKeown, avtor svetovne uspešnice Dober dih (https://doberdih.si/knjiga-dober-dih/) pravi, da je ključnega pomena, kako dihate ponoči.

Posebnost IT branže

Za računalničarje je znano in verjetno to ni samo kliše, da hodijo pozno spat. Razlogov je več – po eni strani delajo veliko, po drugi pa takrat tudi najlažje delajo v miru. Posledično imajo premaknjen ritem spanja in zaradi tega spijo manj, kakovost spanca pa je precej slabša. Zaradi narave dela je zanje še toliko bolj pomembno, da spijo dobro in obnovijo svojo umsko in telesno energijo. Kaj lahko naredite, da bi kljub nespremenjenem urniku spanja, vseeno spali bolj kvalitetno?

Kako spite

Ste se že kdaj videli kako spite? Patrick McKeown ima kamero, ki vas ponoči posname in jo bo kmalu mogoče dobiti na trgu. Kamera deluje z nevidno svetlobo, tako da ne moti vašega spanca in snema na vnaprej določene intervale. Neverjetno zanimivo je, kaj vse počnemo ponoči. Najbolj zanimivo je to, da večina ljudi, kljub mnenju, da spijo z zaprtimi usti, občasno ali kar večino časa, dihajo prav skozi usta.

Boste vprašali, v čem je problem? Dihanje skozi usta pomeni, da v času spanja dihate z zgornjimi deli pljuč. V zgornjih delih pljuč je veliko več receptorjev za beg ali boj kot v spodnjih delih pljuč, kjer so receptorji parasimpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za pomirjanje. Kadar dihate skozi usta, dodatno sprožate stresni odziv, ker dražite receptorje za beg ali boj, ki potem sprožajo dodaten kortizol in adrenalin. Ko dihamo skozi nos, dihamo s prepono in večinoma s spodnjim delom pljuč.

Kdaj naj bi ljudje dihali skozi usta? Ko je naše življenje ogroženo in rabimo dodatno moč. Zgrajeni smo tako, da nam pljuča z receptorji pomagajo, ko to potrebujemo. Ob dihanju skozi usta (z zgornjim delom pljuč), dobimo dodatne zaloge kortizola, adrenalina in stresnih hormonov, ki nam pomagajo pri bolj učinkovitem bežanju oziroma borbi.

»Cestni bojevniki« pozor

Kaj pa, ko čez dan nezavedno dihamo skozi usta? Ravno tako vnašamo v telo nepotreben dodatni stres. Verjeno ga imate dovolj že zaradi samega dela. Prav tako velja razmisliti, če ste »vikend cestni bojevnik« – ko greste na polno na kolo ali tečete. Kako dihate takrat? Koliko treninga opravite z dihanjem skozi usta? Velja si zapomniti pravilo: usta so namenjena vnosu hrane in pijače, nos pa dihanju. So seveda izjemne okoliščine, kjer pravilo kršimo, da smo lahko močnejši. Kaj pa, ko to ni potrebno? Ali se res morate na polno zapoditi po cesti?

Način dihanja ponoči močno vpliva na vaše zdravje in kvaliteto spanca. Prvi resni pokazatelj dihanja skozi usta je, da se zjutraj zbudite s suhimi usti. Suha usta ob prebujanju nakazujejo, da spanje ni bilo optimalno. Dihanje skozi usta vodi do smrčanja. Obstaja tudi nosno smrčanje, vendar to ni niti tako glasno ali moteče. Če dobršen del noči dihate skozi usta, vzemimo 20 % ali 30 % časa, to pomeni, da od ure in pol do preko dveh ur vnašate dodaten stres v svoje telo. Seveda se moramo zavedati, da je to majhen trenutni stresni učinek, vendar ker gre za kroničen stres, bodo sčasoma vidne posledice.

DoberDih je rešitev

Obstaja veliko rešitev, od zdravil, kapljic, do raznih pripomočkov. Tokrat vam predstavljamo novost v Sloveniji, ki je plod domačega znanja in je proizvedena v Sloveniji. Medicinski ustni obliži DoberDih so odličen, praktičen in preverjen način, kako lahko izboljšate svoje spanje in preprečite ustno smrčanje. Več o tem: https://doberdih.si/, kjer si lahko preberete o posledicah dihanja skozi usta in koristih dihanja skozi nos.

Osebna izpoved. Moj oče je bil smrčalec in je trpel tudi za spalno apnejo. To je huda motnja spanja, ko večkrat na uro oseba, ki spi, več sekund ali celo več kot minuto sploh ne diha. To povzroča dodaten stres za telo in srce. Pravijo, da je to dedno. Ali je ali ni, se ne bom poglabljal. Jaz sem bil smrčalec in občasno tudi deležen nežnega tresenja s strani žene, kadar sem zapadel v apnejo. Ko sem odkril knjigo in se kasneje spoprijateljil s Patrickom ter začel uporabljati ustne obliže, se je stanje dramatično izboljšalo. Resnično dramatično. Ko sem uspel zdržati in sem celo noč prespal z zaprtimi usti, ker sem imel zalepljene z ustnimi obliži, sta bila tudi moje počutje in energija zjutraj občutno boljša. Da ne govorim o dodatnih pozitivnih koristih za mojo ženo, ker nisem več smrčal. Več o koristih: https://doberdih.si/

Najbolje, da preverite sami. Preizkusite ustne obliže DoberDih. V mesecu oktobru akcija – preizkusite ustne obliže DoberDih, izpolnite anketo in dobite še paket za nagrado. Brezplačno. Vse, kar morate narediti je, da pišete na: info@doberdih.si in poslali vam bomo kupon za brezplačno naročilo. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več