Računalništvo, telefonija
27.08.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Pravi korak na poti do uspešne kariere

.. Že vrsto let uspešno povezujejo raziskovalno in pedagoško delo ter prenašajo vrhunske raziskovalne rezultate na študente in lokalno ter mednarodno gospodarstvo ..
Prostori fakultete v Mariboru so moderni in sodobno opremljeni.
Prostori fakultete v Mariboru so moderni in sodobno opremljeni.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) je mednarodno prepoznavna izobraževalna, raziskovalna in znanstvena institucija na področju inženirstva – elektrotehnike, informatike, medijskih komunikacij, mehatronike, računalništva, in telekomunikacij. FERI je »dom« dr. Aide Kamišalić Latifić, aktualne zmagovalke izbora za inženirko leta, ki je na fakulteti zaključila študij, zdaj pa je tam zaposlena kot predavateljica in raziskovalka.

Raziskovalni projekti
Osnovo temeljnega znanstveno-raziskovalnega dela na fakulteti predstavlja 14 raziskovalnih skupin, ki ga dopolnjujejo z aplikativnimi in razvojnimi raziskavami, s čimer temeljna znanja prehajajo v konkretno uporabo.

V zadnjih šestih letih so uspešno izpeljali več kot 200 projektov. Eden pomembnejših je zagotovo projekt TRISAT – tehnološka demonstracija slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti, ki postavlja Slovenijo, Univerzo v Mariboru in FERI na svetovni zemljevid. Poleg tega, da je projekt pomemben mejnik v zgodovini slovenskega inženirstva, je pomemben tudi z vidika izobraževanja, saj postavlja temelje v smeri izobraževanja slovenskih vesoljskih inženirjev in zagotavlja dragocene izkušnje, ki so in bodo še kako potrebne za prihodnje generacije. Slovensko vesoljsko gospodarstvo se namreč razvija in raste zelo hitro, za kar je oz. bo potrebno zagotoviti dovolj kvalitetnega kadra. Na UM FERI se zavedajo, da se le z novimi tehnologijami in tehnološkim razvojem ter ohranjanjem znanja v Sloveniji, lahko ohranja trajnostni razvoj tako z znanstvenega, izobraževalnega kot z gospodarskega vidika.

Študij na UM FERI

Uspešno raziskovalno delo zaposlenih je temelj dobrega visokošolskega izobraževanja. Prenos znanstvenih spoznanj v pedagoški proces ter vključevanje študentov v razvojne in raziskovalne projekte je zagotovilo, da se bodo diplomanti FERI na svoji poklicni karieri uspešno spoprijeli z izzivi prihodnosti. Dejstvo, da sta njihovo znanje in sposobnost primerljiva z znanjem kolegov iz najboljših univerz, pogosto dokazujejo na različnih tekmovanjih, še bolj pa na svojih delovnih mestih po celem svetu.

Fakulteta nudi celotno vertikalo študija. Na dodiplomski stopnji izvajajo štiri visokošolske strokovne študijske programe in sedem univerzitetnih. Magistrski študijski programi temeljijo na dodiplomskem študiju oz. so njegovo logično nadaljevanje. Omogočajo veliko izbirnih vsebin, ki študentom dajejo možnost, da se specializirajo za profil, ki ga želijo. Magistranti lahko študij nadaljujejo tudi na tretji, doktorski stopnji študija, katerega namen je izobraziti strokovnjake s poglobljenim teoretičnim znanjem, s katerim bodo sposobni reševati tudi najzahtevnejše probleme. Poudarek je na individualnem raziskovalnem delu, kjer usposobljeni mentorji usmerjajo kandidata v znanstvene raziskave.

UM FERI je zagotovo pravi korak na poti do uspešne kariere! Več si preberite na feri.um.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku