Računalništvo, telefonija
22.09.2010 10:52
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Praktični nasveti za varno uporabo socialnih omrežij

Nepremišljena uporaba socialnih omrežij vas lahko zelo drago stane!
Nepremišljena uporaba socialnih omrežij vas lahko zelo drago stane!

Socialna omrežja postajajo vse bolj priljubljena, saj so računalničarjem v veliko pomoč predvsem pri ohranjanju osebnih, poslovnih in družinskih stikov. Ta žal v zadnjem času vse bolj pridobivajo na priljubljenosti še med spletnimi kriminalci, saj ti lahko na njih pridobijo veliko uporabnih informacij za organiziranje in izvedbo raznovrstnih kriminalnih dejanj, in sicer od kraj do ugrabitev.

Na srečo se temu lahko z nekaj preprostimi napotki izognemo na sila preprost način. Kot prvo na socialna omrežja objavite le tiste osebne podatke, ki so resnično nujni. Poleg imena in priimka objavite le še letnico rojstva. Točnega rojstnega datuma in kraja rojstva ne navajajte. Ta dva podatka bi lahko namreč kaj hitro spretni kriminalci uporabili za krajo vaše identitete in izvajanje goljufij.

Zelo pomembno je, da na socialnih omrežjih ne navajate točnega naslova vašega prebivališča in da ne objavljate svojega delovnega urnika in dnevnih načrtov. Ti podatki so namreč več kot dobrodošli za »plenilce« domov. Objava telefonske številke prav tako ni priporočljiva, saj se lahko kaj hitro zgodi, da bomo postali žrtev kakšnega šaljivca ali zalezovalca (če ta že ni objavljena v javnem telefonskem imeniku). Osebne izpovedi in bahanja o nakupih dragih predmetov zagotovo ne sodijo na socialna omrežja. V najslabšem primeru vas namreč utegne doleteti tako izguba službe kot obisk nepridipravov na domačem naslovu.

Za konec naj tu dodano še nasvet, da kot prijatelje potrdite le tiste, ki jih resnično poznate. Objave na vašem zidu in vaše slike naj bodo dostopne le vašim prijateljem. To dosežete z ustrezno nastavitvijo zasebnosti. Na ta način boste lahko povsem brezskrbno spremljali profil Računalniških novic.


Prijavi napako v članku