Facebook
16.05.2013 09:40

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Zaradi nevarnega trojanca lahko ostanete brez Facebookovega računa

Microsoft nas je opozoril na okuženo lažno razširitev za spletna brskalnika Chrome in Firefox, zaradi katere lahko izgubimo dostop do našega Facebookovega uporabniškega računa. Če pa enako geslo uporabljamo še za preostale spletne storitve, bomo ob okužbi izgubili precej več kot le Facebookov račun.
Zaradi namestitve lažnega dodatka za Chrome in Firefox lahko ostanete brez Facebookovega računa!
Zaradi namestitve lažnega dodatka za Chrome in Firefox lahko ostanete brez Facebookovega računa!

Zaradi izjemnega števila uporabnikov družabnega omrežja Facebook ta seveda pridobiva na priljubljenosti tudi med spletnimi kriminalci. Ti so postali že tako prebrisani, da škodljive programske kode skrivajo kar v razširitve za priljubljena spletna brskalnika Chrome in Firefox. Spletni nepridipravi so tokrat v lažno programsko razširitev skrili trojanskega konja »JS/Febipos.A«, ki je vse prej kot nedolžen, saj lahko zaradi njega ostanemo tudi brez dostopa do našega Facebookovega uporabniškega računa.

Trojanski konj »JS/Febipos.A«se aktivira ob poskusu namestitve lažne razširitve za spletna brskalnika Chrome in Firefox ter poskuša od uporabnikov družbenega omrežja Facebook pridobiti občutljive podatke kot so uporabniška imena, gesla, sporočila in še mnogo več. Če spletni kriminalec uspe z njim pridobiti uporabniško ime in geslo za dostop do našega Facebookovega uporabniškega računa, lahko v trenutku ostanemo brez njega. Če pa enako geslo uporabljamo še za preostale spletne storitve (na primer spletno bančništvo), bomo ob okužbi izgubili precej več kot le dostop do našega profila na Facebooku.

Čeprav se sporočilo, ki napeljuje k namestitvi okuženih razširitev za spletna brskalnika Chrome in Firefox, vsaj zaenkrat pojavlja le v portugalščini, so varnostni strokovnjaki prepričani, da bo kmalu »na voljo« še v preostalih svetovnih jezikih, vključno s slovenščino. Pred novo nevarnostjo se lahko zaščitimo na način, da ne nameščamo dodatkov za spletne brskalnike sumljivega izvora in imamo nameščeno posodobljeno protivirusno rešitev.


Prijavi napako v članku