Telefoni
27.08.2019 08:22
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor: nova goljufija s pametnimi mobilnimi telefoni

Če prejmete pošiljko, ki ni bila namenjena vam, takoj pokličite spletno prodajalno in o tem obvestite policijo.
Če prejmete pošiljko, ki ni bila namenjena vam, takoj pokličite spletno prodajalno in o tem obvestite policijo.

Nepridipravi ne poznajo meja pri izbiri načinov, kako bi se dokopali do vašega denarja. Na to so ponovno opozorili na spletnem portalu BBC, saj so v kriminalci v Veliki Britaniji “iznašli” zanimiv način, kako se dokopati do 1000 evrov nič hudega slutečih žrtev. Goljufija se pravzaprav prične tako, da kriminalci najprej ukradejo podatke o plačilni kartici ali drugem plačilnem sredstvu ter na spletu kupijo pametni mobilni telefon v vrednosti več kot 1000 evrov.

Pametni mobilni telefon, kupljen z ukradenim denarjem je nato dostavljen osebam, ki se nahajajo v neposredni bližini nepridipravov. Takoj, ko je pametni mobilni telefon dostavljen (kriminalci so o tem obveščeni preko izbranega dostavnega sistema), se na vratih pojavi lažni dostavljalec, ki osebo prepriča, da ji je bil telefon pravzaprav dostavljen po pomoti. S tem si nepridipravi dejansko prilasti telefon, ki je bil kupljen z ukradenim denarjem, žrtev pa je lahko vključena v policijsko preiskavo.

Zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da pošiljko, ki smo jo prejeli, a je dejansko nismo naročili, ne izročamo nikomur ampak je najbolje, da pokličemo spletno trgovino, ki nam je izdelek poslala. Ob tem se priporoča, da se v celotno zadevo vključi tudi policija, saj se lahko na ta način kriminalna združba precej lažje razkritje. V takih primerih namreč ključno vlogo igra čas.


Prijavi napako v članku