Računalništvo, telefonija
15.03.2019 19:00

Deli z drugimi:

Share

Pozabljamo na fizično varnost mrežne infrastrukture

.. Tehnologija je hitro postala ključno sredstvo za izboljšanje učinkovitosti podjetij. Z odvisnostjo od tehnologije pa se povečujejo tudi tveganja, ki smo jim podvrženi ..
Pozabljamo na fizično varnost mrežne infrastrukture
Pozabljamo na fizično varnost mrežne infrastrukture

Vdori v omrežja podjetij niso tako redki, kot si morda mislimo. Na udaru so velika kot tudi srednja in mala podjetja. Misel o tem, da se vam to že ne more zgoditi, je v današnjem svetu največja zmota. Vdori v podatkovne baze podjetij pa se lahko zgodijo na različne načine.

Veliko število vdorov v omrežja se zgodi na zelo enostaven način. Tako zelo, da nanj morda sploh niste pomislili – tako, da pride napadalec fizično v poslovalnico, pisarniške ali druge prostore in se nenadzorovano preko kabla priklopi na najbližjo vtičnico. Tako enostavno dobi direkten dostop do internih podatkov podjetja.

V dobi, kjer je WLAN v polnem zagonu in zaščiten z gesli, mnogi pozabljajo na prazne RJ45 vtičnice v stenah/parapetnih kanalih, a prav v teh lahko tiči nevarnost. Če zanje ustrezno poskrbimo, lahko takšen vdor preprečimo. Tudi sicer pa je fizično zaprtje praznih RJ45 vtičnic lahko odličen dodatek k varnosti, saj se nepridiprav ne bo mogel kar tako priklopiti in ukrasti podatkov.

Varnostna vprašanja – čeprav so najpomembnejša – ne smejo postati ovira za izboljšanje storitev in za naložbe v informacijsko tehnologijo, je pa vzporedno potrebno dobro razmisliti o primerni zaščiti. Panduit je razvijalec in ponudnik vrhunskih rešitev, ki pomagajo optimizirati fizično infrastrukturo in karseda zmanjšati tveganja. Ponuja rešitve za varnost omrežne infrastrukture, ki izboljšujejo varnost informacij na fizični ravni z odvračanjem nepooblaščenega dostopa.

Blockout in lock-in izdelki

Kot smo dejali v uvodu, je lahko tehnologija v veliko pomoč pri uresničevanju še tako neverjetnih zamisli, a je z vsemi koristmi tudi sredstvo za morebitne varnostne grožnje. Več ljudi ima dostop do vašega podjetja, večje je tveganje. Zato je za zaščito pred naključnimi ali zlonamernimi dogodki treba sprejeti določene ukrepe. Fizične varnostne rešitve, ki pomagajo nadzorovati dostop do naprav, so lahko učinkovit dodatek k ostalim varnostnim ukrepom, ki se uporabljajo v sodobnih nadzornih sistemih.

Med dodatki, ki jih ima na svojem meniju Panduit, so blokirne naprave (block-out), vstavljene v neuporabljena Ethernet vrata, LC in SC adapterji in vrata USB, ki preprečujejo dostop nepooblaščenim osebam do omrežne infrastrukture, nadzornih sistemov, delovnih postaj ali podatkovnih centrov. Orodje se enostavno zaskoči v odprtino, odstrani pa se s ga posebnim »ključem«. Pri preglednosti vam bodo v pomoč različne barve za različne namene.

Lock in izdelki pa se ne vstavljajo v odprtine, ampak so na priključnih kablih in le-te zaklenejo, da jih je nemogoče odstraniti iz vtičnice same. Tako nepridipravom ne le onemogočimo, da bi se priklopili na prazne vtičnice, priklopiti se ne morejo niti na tiste, v katerih so priključeni kabli, saj jih enostavno ne morejo odstraniti.

Lahko si omislite tudi prav posebne RJ45 vtičnice s funkcijo “ključa” (Keyed RJ45). Na prvi pogled nihče ne bo opazil razlike, saj so zelo podobne običajnim. Razlikujejo se v tem, da imajo malenkost spremenjeno obliko, tako da je vanje mogoče priklopiti le poseben kabel, ki je oblikovan prav zanje.

Prihranili boste čas in denar

Glavni namen teh proizvodov je torej preprečitev fizičnega priklopa (“preko kabla”) nepooblaščenim osebam in s tem v celoti zavarovati omrežje pred vdori in napadi.

Z ustreznimi varnostnimi rešitvami boste tako prihranili čas in denar, povezan z izpadi v primeru kraje podatkov, težav s strojno opremo in popravila celotne infrastrukture. Težko bi našli bolj logično rešitev od te, da nepridipravom kar fizično zapremo pot do podatkov, ki so pogosto zaupni in za podjetje navadno ključni.

S tovrstnimi rešitvami boste že na daleč marsikoga odvrnili, da bi vam povzročil večjo škodo. Več o omenjenih rešitvah pa preberite na spletni strani www.egal-eu.com, strokovnjaki za tovrstne rešitve vam bodo z veseljem svetovali, kako zapreti vrata kraji podatkov. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EGAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EGAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EGAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več