Računalništvo, telefonija
21.07.2011 08:42

Deli z drugimi:

Share

Pozabite na klimo!

Morda bi kaj takšnega prišlo prav tudi v naših pisarnah.
Morda bi kaj takšnega prišlo prav tudi v naših pisarnah.

Od takrat, ko se je v japonski Fukushimi zgodila jedrska katastrofa ogromnih razsežnosti in ohromila večina jedrskih reaktorjev na širšem območju, so vodilni možje Tokia in Tohokua, vsem podjetjem odredili znižanje porabe električne energije za 15 odstotkov. Omenjena odredba vključuje ukrepe, kot so sprotno ugašanje luči, izklapljanje raznoraznih pisarniških naprav, prav tako pa manjšo uporabo klimatskih naprav in preprečevalnih sistemov.

Situacijo je izkoristilo podjetje Kuchofukua in naredilo nekaj povsem praktičnega. Namesto klimatizacije celotnega delovnega prostora, so raje zasnovali kar klimatizirano jakno. Hiroshi Ichigaya, inovator in ustanovitelj podjetja oblačil Kuchofukua, včasih zaposlen kot inženir pri Sonyu, je iskal klimatski sistem, ki bi varčeval z električno energijo. No, to mu je uspelo.

Jakna ima vgrajena dva majhna ventilatorja, ki vsrkavata zunanji zrak, ta pa nato kroži znotraj jakne ter se postopoma iz nje tudi umakne. Vse skupaj deluje na podlagi litij-ionske baterije, katera klimatski sistem na “japonski način”, neprekinjeno napaja polnih 11 ur. Jakna se bo prodajala za približno 11.000 yenov (pribl. 100 evrov), podjetje pa jih letos namerava prodati kar 40.000.


Prijavi napako v članku