Računalništvo, telefonija
24.03.2011 15:17

Deli z drugimi:

Share

Potres na Japonskem podražil elektronske komponente in naprave

Posledice uničujočega potresa in cunamija na Japonskem bomo čutili tudi računalničarji.
Posledice uničujočega potresa in cunamija na Japonskem bomo čutili tudi računalničarji.

Infrastruktura na japonskem je zaradi uničujočega potresa in cunamija še vedno v kritičnem stanju. Računalniško vodeni vlaki v glavnem mestu Tokio še vedno ne vozijo, tovornjaki ne morejo dostavljati zalog in police v trgovinah so povečini še vedno prazne. Po vsej državi močno varčujejo z elektriko, saj petina japonskih jedrskih reaktorjev ne deluje.

Japonska vlada je pred kratkim ocenila, da bodo posledice potresa in cunamija državo stale okoli preračunanih 220 milijard evrov. Japonska gospodarska rast naj bi bila zaradi tega nižja za okoli 0,5 odstotka. To se seveda neposredno pozna na maloprodajnih cenah elektronskih komponent in naprav. Te so se namreč pričakovano pričele dražiti. Podražitve začuda (ali pač) niso povzročile poškodovane proizvodne kapacitete, temveč pomanjkanje primarnih surovin in slabe oskrbe z električno energijo.

Po prvih ocenah se bodo najbolj podražili izdelki podjetja Sony. To je namreč zaradi pomanjkanja surovin že zaprlo tovarno televizorjev LCD (Inazawa), tovarno kamkorderjev in fotoaparatov (Kohda), tovarno profesionalne avdio in video opreme (Kosai), tovarno mobilnih telefonov (Minokamo) ter tovarno mikrofonov in slušalk (Oita). Ker krize na japonskem še dalj časa ne bo konec, podjetje Sony že razmišlja o začasni selitvi proizvodnje v tujino. Mnogi analitiki ocenjujejo, da se bodo zaradi pomanjkanja surovin kmalu pričele dražiti še druge elektronske naprave. Te podražitve naj bi občutili celo mi.


Prijavi napako v članku