Računalništvo, telefonija
04.08.2020 06:20

Deli z drugimi:

Share

Potovanje v preteklost kar s kvantnim računalnikom!

Kot kaže lahko kvantne računalnike uporabljamo tudi za »potovanje v preteklost«.
Kot kaže lahko kvantne računalnike uporabljamo tudi za »potovanje v preteklost«.

Potrebe po računski zmogljivosti vse bolj naraščajo. To je tudi razlog, zakaj prihajajo v ospredje kvantni računalniki. Ti namreč namesto bitov uporabljajo kubite, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost.

Kot kaže lahko kvantne računalnike uporabljamo tudi za »potovanje v preteklost«, saj tovrstni sistemi nimajo težav s simuliranjem procesov, ki se »odvijajo« po časovni premici. To so nedavno dokazali raziskovalci ameriškega laboratorija v Los Alamosu v Novi Mehiki. Ti so namreč kvantne bite poslali v simulirano preteklost, kjer se je eden od njih močno poškodoval. Ko pa so jih znanstveniki vrnili v sedanjost, se na njih skoraj nič ni spremenilo. Zaradi tega ameriški fiziki sklepajo, da tudi če potujemo v preteklost, kot v nekaterih znanstvenofantastičnih filmih, in smo tam nekaj spremenili, današnjega sveta oziroma časa s tem dejanjem ne bi mogli spremeniti. Z drugimi besedami to povedano pomeni, da so znanstveniki dokazali, da v kvantnem svetu ni »učinka metuljev«.

Rezultati te raziskave bodo v nadaljevanju uporabljeni za namene kvante kriptografije oziroma kvantnega šifriranja. S kvantnim računalnikom bo namreč mogoče shranjevati kar poškodovane podatke, ki jih bo mogoče povrniti v začetno stanje v postopku njihovega dešifriranja. Ker pa gre tu šele za začetek, tovrstnega načina šifriranja podatkov zagotovo ne bomo videli še vsaj nekaj let.


Prijavi napako v članku