Računalništvo, telefonija
31.10.2010 12:07

Deli z drugimi:

Share

Poslovno obveščanje omogoča konkurenčno prednost

Prihodnost SOA je v povezovanju tehničnih in poslovnih tem
Prihodnost SOA je v povezovanju tehničnih in poslovnih tem

V okviru neodvisne serije konferenc IDC Business Intelligence Roadshow 2010 v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, so včeraj udeleženci in predavatelji že šesto leto zapored tudi v Ljubljani razpravljali o poslovni analitiki, dostopu do podatkov, upravljanju podatkov, prednostih poslovnega obveščanja in novostih na tem področju.

Inovacije na področju poslovnega obveščanja podjetjem omogočajo, da izkoristijo več virov (vključno z nestrukturiranimi podatki) za pripravo kvalitetnejših poročil, ki omogočajo boljše in hitrejše poslovne odločitve. Preprosto rečeno, poslovno obveščanje podjetju omogoča konkurenčno prednost na osnovi hitrejšega identificiranja novih priložnosti, zato IDC pričakuje, da bo ta trg rasel znatno hitreje od celotnega trga IT in tako postal eno izmed ključnih področij IT v prihodnjih letih.

Na včerajšnjem dogodku IDC Business Intelligence Roadshov 2010 v Ljubljani so strokovnjaki partnerskih podjetij CRMT, Adacta, Informatica, Microsoft, Poslovna Inteligenca ter Kopa skupaj z vabljenimi gosti in predstavniki analitske hiše IDC predstavili svoje rešitve in poglede na poslovno obveščanje ter primere dobre prakse v Sloveniji in tujini.

Slavko Kastelic, vodja strateškega razvoja in soustanovitelj podjetja CRMT, je povzel, da upravljanje poslovanja vedno bolj temelji na pravočasnih, točnih in celovitih informacijah ter pojasnil, da so sistemi, ki podpirajo pridobivanje informacij, vse bolj povezani in soodvisni, čeprav je tehnologija vedno bolj kompleksna.

“Večina poslovnih priložnosti se nahaja v t.i. skorji vesolja podatkov oz. med zunanjimi viri” meni Boštjan Kožuh, vodja področja poslovnega obveščanja v Adacti. Prav tako je g. Kožuh izpostavil, da poslovno obveščanje nove generacije ne deluje več po principu tradicionalne analize temveč ima vgrajene funkcije asociativne analitike.

V diskusiji ob koncu dogodka je Gregor Hauc, pomočnik direktorja v JP Snaga, poudaril, da je projekt vpeljave poslovnega obveščanja izključno vodstveni projekt, medtem ko je naloga oddelka IT le podpora, čeprav je v realnosti dostikrat prav oddelek IT tisti, ki projekt sproži.

Glede obetov razvoja poslovnega obveščanja v prihodnje je Aleš Štempihar, predsednik IIBA Slovenia Chapter, pojasnil, da pri prenosu poslovnega obveščanja v oblak obstaja večja ovira, kot pri prenosu drugih rešitev v oblak, zaradi večje vrednosti teh podatkov in izvedenih analiz. Glede povezovanja funkcij družabnih medijev s poslovnim obveščanjem pa so se udeleženci v diskusiji zedinili, da je pri nas največja ovira zakonodaja, kar pa ne pomeni, da je vrednost podatkov v teh medijih manjša, zato jih je potrebno jemati na podoben način, kot podatke na predstavitvenih spletnih straneh svojega podjetja, torej kot okno v svet.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več