Računalništvo, telefonija
15.07.2010 14:33

Deli z drugimi:

Share

Poslovna neučinkovitost protipiratske organizacije RIAA

Protipiratske organizacije bi se morale nujno udeležiti kakšnega tečaja iz osnov ekonomije!
Protipiratske organizacije bi se morale nujno udeležiti kakšnega tečaja iz osnov ekonomije!

Na svetovnem spletu so pričele krožiti govorice, da naj bi protipiratska organizacija RIAA kmalu prenehala preganjati posameznike zaradi nezakonitega deljenja glasbenih datotek po spletu, saj se ji ekonomska računica preprosto ne izide. Če gre verjeti dokumentu, ki je pred kratkim priromal v javnost, je združenje glasbenih založnikov RIAA samo v letu 2008 odštelo več kot preračunanih 12,5 milijonov evrov za administrativne in odvetniške storitve. Od piratov je protipiratski organizaciji uspelo izterjali komajda slabih 315 tisoč evrov.

Kljub slabi računici jo je protipiratska organizacija RIAA v letu 2008 relativno dobro odnesla. Leta 2007 je namreč za »preiskovalne« in odvetniške storitve odštela skupno preračunanih 19 milijonov evrov. Od piratov ji je v tem obdobju uspelo pridobiti le slabih 150 tisoč evrov. V letu 2006 se protipiratski organizaciji RIAA računica prav tako ni izšla, saj je za izterjavo preračunanih 360 tisočih evrov vložila kar neverjetnih 17,7 milijonov evrov.

V triletnem obdobju je torej združenje glasbenih založnikov RIAA za »preiskovalne« in odvetniške storitve porabilo skupno preračunanih 50 milijonov evrov. Od piratov ji je v tem obdobju uspelo izterjati le dober milijon evrov. Protipiratska organizacija RIAA je torej med letoma 2006 in 2008 zaradi preganjanja piratov izgubila kar slabih 49 milijonov evrov. Res učinkovito, ni kaj!


Prijavi napako v članku