Operacijski sistemi
12.03.2024 08:17
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Posebni različici operacijskega sistema Windows 10 in Windows 11 za Evropo

Operacijska sistema Windows 10 in Windows 11 nista bila povsem skladna z Aktom o digitalnih trgih. Prenovljeni različici pa bosta vse pomanjkljivosti odpravili.

Na začetku meseca marca je pričel veljati  Akt o digitalnih trgih (angleško Digital Markets Act – DMA). Ta med drugim zagotavlja, da so na trgu vzpostavljeni enaki konkurenčni pogoji in pravna varnost za podjetja ter zaščitene pravice in interesi evropskih državljanov. Vključno na področju operacijskih sistemov.

Pri podjetju Apple so že pred časom napovedali pripravo namenskega mobilnega operacijskega sistema iOS za evropski trg. Za enako potezo pa so se odločili tudi pri podjetju Microsoft. To pa v praksi pomeni, da bo podjetje Microsoft za evropski trg pripravilo posebni različici operacijskih sistemov Windows 10 in 11.

Operacijska sistema Windows 10 in Windows 11 namreč nista bila povsem skladna z Aktom o digitalnih trgih. Prenovljeni različici pa bosta vse pomanjkljivosti odpravili. Novi Windows 10 in Windows 11 bosta na voljo preko spletnih posodobitev in tudi na novejših prednameščenih že sestavljenih računalniških.

Nova Windows 10 in Windows 11 prinašata kar nekaj sprememb. Uporabniku je sedaj dana možnost enostavne odstranitve spletnega brskalnika Edge in iskalnika Bing. Microsoft je konkurenčnim spletnim iskalnikom omogočil iskanje po spletu preko namenskega iskalnega okna v operacijskem sistemu Windows. Izboljšav je bil deležen tudi sistem prijave, saj ima uporabnik več možnosti izbire, kaj bo uporabljal.

Prenovljeni različici operacijskih sistemov Windows 10 in Windows 11 bosta na voljo brezplačno. Posodobitev pa bo na voljo na začetku meseca aprila. Nova sistema bosta seveda na voljo le za evropski trg.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več