Avtomobilizem
11.03.2021 17:30
Posodobljeno 5 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poklon Ferrari klasiki Daytona Shooting Brake

Vrača se Ferrari Shooting Brake z modernih pridihom.
Vrača se Ferrari Shooting Brake z modernih pridihom.

Nizozemsko podjetje Niels Van Roij Design se je specializiralo za predelavo starih avtomobilističnih klasik, ki še danes burijo domišljijo avtomobilističnim navdušencem. Na začetku leta so javnost zdražili s predstavitvijo predelanega Ferrari 550 Maranello, ki je navdih črpal pri kultni klasiki Ferrari GT SWB Breadvan iz leta 1962. Sedaj pa so namignili njihovo naslednjo kreacijo, poklon Ferrariju Daytona Shooting Brake.

Originalni Daytona Shooting Brake je bil unikaten dizajn, ki se je porodil iz ideje lastnika, ki je želel spremeniti svojega Ferrarija 365 GTB/4 Daytona v t.i. »shooting brake« obliko. To je karavanska oblika avtomobila, ki izvira iz konca 19. stoletja in je bila primerna za prevoz strelske opreme in ulova. Kreacija je ugledala luč šele po dveh letih in rezultati so bili zavidajoči. Nizozemska umetnina naj bi poskušala ujeti idejo prvotnega lastnika Ferrari Daytona.

Oblikovalci nizozemskega podjetja se še niso odločili, katera moderna šasija bo služila kot osnova novega avtomobila, vendar namigujejo na Ferarrija 599, ki pa bo deležen večjih sprememb na vseh delih karoserije.

Prednji žarometi bodo na novo oblikovani, kar pa ne bo edina sprememba na prednjem delu. Preoblikovali bodo blatnike, prednji odbijač in pokrov motorja, tako da se bodo ujemali s karavansko obliko »shooting brake«. Najbolj opazne spremembe bodo potekale na zadnjem delu avtomobila. Izdelali bodo novo streho, preoblikovali zadnje odbijače in tudi žaromete.

Vrnila se bodo tudi okna s sprednjim vpetjem (»butterfly windows«), kar bo zagotovo razveselilo avtomobilistične navdušence, ki se zavedajo, da so bila okna osrednji motiv originala. Napredek nizozemske kreacije bomo lahko spremljali na družbenih omrežjih podjetja. Predelani avtomobil, ki ga je naročil do sedaj neznani ljubitelj avtomobilov, bo deležen preobrazbe tudi v notranjosti. V kakšnem obsegu to še ni znano, za pričakovati pa je, da bodo poskušali ohraniti stil prejšnjega stoletja.


Prijavi napako v članku