Računalništvo, telefonija
11.10.2011 06:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pogoni Solid State so pisani na kožo kriminalcem

Pogoni Solid State so nočna mora forenzikov!
Pogoni Solid State so nočna mora forenzikov!

Računalniška forenzika je organom pregona v veliko pomoč v primeru nastopa informacijske nesreče ali kaznivega dejanja. Ta namreč pomaga izluščiti računalniške dokaze ter poskrbi za njihovo ohranitev in predstavitev pred sodno vejo oblasti. Računalniški forenziki zdaleč najbolj obožujejo trde diske, saj v okviru preiskave lahko iz njih obnovijo že izbrisane podatke. Večina uporabnikov namreč podatke ne izbriše varno oziroma jih ne prepiše z novimi.

Pri pogonih Solid State, ki podpirajo varnostno funkcionalnost TRIM (na primer Kingston 64 GB V100 NB), pa je zgodba povsem drugačna. Ti imajo namreč možnost, da podatke nepovratno uničijo. To sta pred kratkim tudi dokazala raziskovalca iz avstralske univerze Murdoch. Če na primer na pogonih Solid State uporabimo tako imenovano hitro formatiranje (quick format), lahko vse podatke na njem nepovratno izbrišemo, in to v pičlih treh minutah.

Najhuje za organe pregona je nedvomno to, da proces uničevanja podatkov poteka tudi v primeru, ko se pogon Solid State priključi na napravo, ki pri običajnih trdih diskih fizično preprečuje kakršnokoli pisanje podatkov. Raziskovalci iz avstralske univerze Murdoch so celo dokazali, da je tudi v tem primeru mogoče v 20 minutah izbrisati kar 19 odstotkov podatkov. Pri običajnih trdih diskih pa je mogoče obnoviti vse datoteke, ne glede na čas. Organom pregona še dodatno otežuje delo strojni šifrirni sistem, ki skrbi za samodejno šifriranje vseh podatkov s šifrirnim sistemom AES.


Prijavi napako v članku