Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
02.09.2022 07:47

Deli z drugimi:

Share

Poenotite avtomatizacijo varnostnih procesov z orodjem Ansible

Sodobni IT sistemi in infrastrukture postajajo vse bolj zapleteni in čeprav tehnološki napredek prinaša organizacijam številne prednosti, hkrati odpira nove priložnosti za izkoriščanje njihovih varnostnih vrzeli. Posledice kibernetskih napadov so za podjetje lahko zelo hude – od finančnih izgub in izgube produktivnosti, do pravne odgovornosti in izgube ugleda zato bi morala biti varnost IT infrastrukture visoko na seznamu prioritet vsakega podjetja. Naloga ni enostavna, je pa nujno, da se podjetje z njo sooči, če želi zagotoviti varnost svojega poslovanja.

Pogosti izzivi: Raznolikost varnostnih orodij in ročno upravljanje varnostnih procesov

Varnostni oddelki v podjetjih se pogosto soočajo s številnimi varnostnimi orodji in storitvami različnih ponudnikov, ki so specifični za posamezno področje in jih ni mogoče integrirati med seboj. Vsa imajo pomembno vlogo pri upravljanju in nadzoru tveganj, vendar je izziv upravljati z vsemi hkrati.

Poleg tega se v marsikaterem podjetju številne varnostne operacije še vedno izvajajo ročno, kar je zamudno in vodi do napak. Posledično od odkritja do odziva na varnostne grožnje preteče več časa, kršitve varnosti pa niso ustrezno obravnavane in s tem organizacijo izpostavljajo visokemu tveganju.

Okrepite svojo varnostno strategijo s pomočjo avtomatizacije

S preoblikovanjem varnostnih procesov v avtomatizirane delovne tokove lahko organizacije razbremenijo svoje varnostne ekipe in jim omogočijo, da svoj čas namenijo pomembnejšim nalogam. Avtomatizacija znatno zmanjša tveganje človeških napak ter izboljša zanesljivost, natančnost in doslednost. Izboljšana varnostna strategija zagotavlja učinkovitejšo zaščito pred varnostnimi grožnjami in motnjami v poslovanju ter zmanjšuje stroške, povezane z varnostnimi kršitvami.

Ansible, najbolj priljubljeno odprtokodno orodje za avtomatizacijo podjetja Red Hat, zagotavlja vse, kar organizacija potrebuje za uspešno avtomatizacijo varnosti. Predstavlja skupen jezik med različnimi varnostnimi tehnologijami, sistemi in procesi ter usklajuje procese ločenih ekip v organizaciji in jim omogoča boljše sodelovanje pri reševanju varnostnih izzivov.

S pomočjo orodja Ansible podjetja lahko opredelijo in izvajajo varnostne politike ter jih povežejo z drugimi avtomatiziranimi procesi, avtomatizirajo varnostne rešitve in standardizirajo postopke za odkrivanje in odzivanje na varnostne grožnje. Avtomatizirani varnostni procesi omogočajo učinkovitejši in poenostavljen način za prepoznavanje, iskanje in odzivanje na varnostne dogodke.

Varnostna avtomatizacija v praksi

Avtomatizacija varnostnih procesov je lahko precejšen izziv, ki zahteva svoj čas. Pot je za vsako podjetje edinstvena in odvisna od njegovih potreb ter stopnje zrelosti.

Orodje Ansible je primerno za vse stopnje zrelosti, saj podpira različne vidike varnostne strategije. Med najpogostejšimi primeri uvedbe avtomatizacije najdemo:

  • Obogatitev varnostnih preiskav. Avtomatizacija ekipe razbremeni napornih ročnih opravil in omogoča programsko zbiranje dnevnikov iz varnostnih sistemov, kot so požarni zidovi in sistemi za zaznavanje vdorov (IDS).
  • Lov na varnostne grožnje. Avtomatizacija opozoril, korelacijskih iskanj in manipulacij podpisov ter ustvarjanje in posodabljanje korelacijskih poizvedb in varnostnih pravil pospeši preiskovanje morebitnih groženj ter omogoča pogostejše in učinkovitejše posodobitve varnostne zaščite podjetja.
  • Odzivanje na incidente. Avtomatizacija pospeši opravila, kot so vzpostavitev črnih seznamov, blokiranje napadalnih IP naslovov ali domen, omogočanje prometa, ki ni nevaren, zamrznitev ogroženih poverilnic in osamitev sumljivih delovnih obremenitev za nadaljnjo preiskavo.

Zaupajte strokovnjakom

Če želite najti pravo strategijo avtomatizacije, ki ustreza vašim poslovnim potrebam, in resnično izkoristiti prednosti varnostne avtomatizacije, je priporočljivo sodelovati s strokovnjaki. Podjetje XLAB, specialist za IT avtomatizacijo z orodjem Ansible, vam lahko pomaga z vpeljavo avtomatizacije v varnostne procese, hkrati pa vas opremi z znanjem za uporabo orodja Ansible s ciljem doseganja zanesljive avtomatizacije. Ne zamudite priložnosti in se v živo srečajte s predstavniki podjetja na prihajajoči konferenci INFOSEK, osrednjem dogodku za informacijsko varnost v Sloveniji, ki bo od 7. – 9. septembra potekala v Novi Gorici.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več