Namizni računalniki
22.12.2009 06:15

Deli z drugimi:

Share

Podjetje Psystar se ne da!

Podjetje Psystar jo je v sporu z računalniškim gigantom Apple žal potegnilo najkrajšo.
Podjetje Psystar jo je v sporu z računalniškim gigantom Apple žal potegnilo najkrajšo.

V drugi polovici decembra je ameriški sodnik William Aslup, ki je razsojal v sodnem procesu, ki ga je podjetje Psystar sprožilo proti Applu, odločil v prid računalniškega giganta. S tem je mlado kalifornijsko podjetje dokončno izgubilo pravico do prodaje računalniških sistemov, ki poganjajo operacijski sistem MacOS X in niso izdelki podjetja iz Cupertina.

Ker je podjetje Psystar v predhodnem sodnem procesu doletela “kazen” v višini 2,7 milijona ameriških dolarjev oziroma 1,8 milijona evrov, so ga mnogi tako rekoč že odpisali. Na srečo se mlado kalifornijsko podjetje ni upognilo monopolu računalniškega giganta, saj je napovedalo, da bo kljub vsemu nadaljevalo s prodajo računalniških sistemov.

Podjetje Psystar bo odslej tržilo računalniške sisteme, opremljene z operacijskimi sistemi Microsoft Windows in Linux ter računalnike, ki bodo obogateni s programsko opremo Rebel EFI. Namenska programska oprema bo kupcem računalnikov omogočala, da na lastno pest namestijo sporni operacijski sistem MacOS X.

Pri tem velja še omeniti, da lahko programsko opremo Rebel EFI kar prosto prenesemo iz uradne spletni strani podjetja Psystar. Za namestitev operacijskega sistema MacOS X moramo program Rebel EFI najprej zapisati na cede ter z njim zagnati računalnik. Po nekaj klikih z računalniško miško v optično enoto vstavimo še zgoščenko operacijskega sistema Mac OS X Snow Leopard in pričnemo z njegovo namestitvijo.

Ker pa Apple v licenčnih pogojih izrecno prepoveduje uporabo svoje programske opreme na računalnikih, ki jih ni izdelal sam, bomo z omenjenim programom kršili licenčne pogoje uporabe sistema MacOS X. Odločitev o uporabi programa Rebel EFI pa je seveda prepuščena izključno vam.


Prijavi napako v članku