Računalništvo, telefonija
14.07.2008 07:42
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pobuda »Mobilniki za starejše«

Zveza Potrošnikov Slovenije je slovenskim mobilnim operaterjem poslala pobudo, s katero jih pozivajo, naj svojo ponudbo prilagodijo tudi segmentu uporabnikov, ki postaja vse bolj številčen. Gre za starejše in uporabnike, ki so tehnično nepodkovani in imajo zato vse več težav s sodobnimi mobilnimi telefoni, ki so postali že pravi majhni računalniki.

V preteklosti so posamezni operaterji sicer že ponudili nekaj akcij, v katerih so bili na voljo mobilniki, ki so načeloma bolj primerni za starejše, a te ponudbe je vseeno premalo, predvsem pa je preslabo izpostavljena v naročniških centrih, pravi ZPS. V okviru primerjalnega testa mobilnih telefonov so evropske potrošniške organizacije namenile posebno pozornost uporabnosti za starejše, poseben panel pa je dal vrsto informacij o tem, kaj si želijo v telefonu.

Omenjajoo predvsem moteče grafične elemente, zahtevne izbirnike, zaslone, občutljive na dotik, premajhne in premalo jasne znake na zaslonu in podobno. Starejši bi si želeli tudi bolj nazornih navodil za uporabo (po možnosti s skicami) vsaj najbolj osnovnih funkcij, hkrati pa jih motijo telefoni, pri katerih se osvetlitev zaslona prehitro ugasne ali pa se prehitro vklopi zaklepanje tipk. Jasno je, da so predvsem izdelovalci telefonov tisti, ki bi morali poskrbeti za več ponudbe na tem področju, a hkrati je dejstvo, da še tisti redki modeli, ki bi lahko bili primerni za starejše, niso ustrezno izpostavljeni.


Prijavi napako v članku