Računalništvo, telefonija
18.06.2011 16:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Plačevanje z mobilnim telefonom je prihodnost

Predstavitev sistema PlatiMo.
Predstavitev sistema PlatiMo.

Halcom, Telenor in banke so na današnjem dogodku ob promociji storitve PlatiMo v Beogradu gostili več kot 80 največjih srbskih trgovcev in Tomija T. Ahonena, strokovnjaka za mobilne komunikacije ter najbolj prepoznavnega guruja na področju mobilnih finančnih storitev in mobilnih komunikacij na svetu.


Na predavanju Tomija T. Ahonena, enega najbolj poznanih svetovnih strokovnjakov s področja mobilnih finančnih storitev, so udeleženci dogodka izvedeli, kako bo storitev plačevanja prek mobilnega telefona, ki jo je Telenor uvedel v preteklem letu, kmalu postala standard v finančnem poslovanju.

Ahonen je izpostavil vprašanje prihodnosti uporabe papirnega denarja, uporabe finančnih storitev prek mobilnega telefona tudi v najbolj oddaljenih delih sveta ter prednosti, ki jih bančniki in trgovci dobijo z uvedbo sistema mobilnega plačevanja. Poudaril je, da so trgovci in njihovo povezovanje z bankami in mobilnimi operaterji kot pri storitvi PlatiMo ključ do uspeha mobilnih finančnih storitev. Ahonen je izpostavil tudi, da sta za uspeh zaslužna ravno inovativnost Halcomove platforme za mobilno plačevanje in Halcomova vizija, da je za uspešno uvedbo mobilnega plačevanja nujno sodelovanje bank in mobilnih operaterjev.

Ahonen je v svoji dolgoletni karieri predstavil več kot tisoč rešitev za mobilne storitve in je avtor kar nekaj nagrajenih knjig o modernih tehnologijah in telekomunikacijah. Predava na Univerzi v Oxfordu in gostuje na številnih seminarjih na temo mobilnih tehnologij, na današnjem dogodku pa je predstavil tudi svojo najnovejšo knjigo. Nekoč zaposlen v vodilnem globalnem podjetju na področju telekomunikacijske opreme, Nokia, je svetu predstavil 3G storitev nekaj let preden se je začela uporabljati, njegove besede pa so pogosto citirane tudi v časopisih, kot so The New York Times, The Financial Times in The Economist.

PlatiMo je enostaven in varen sistem plačevanja prek mobilnega telefona neposredno z bančnega računa. Rešitev mobilnega plačevanja, ki jo je razvilo podjetje Halcom in na kateri temelji PlatiMo, omogoča varne in hitre transakcije z visoko stopnjo zaščite podatkov. Končni uporabnik lahko tako plačuje mesečne račune za Telenor, elektriko, komunalo, …, kupuje prek spleta, nakaže denarna sredstva drugim uporabnikom sistema PlatiMo, kupi letalske karte prek JAT-ovega klicnega centra, nakupuje v trgovinah in še mnogo drugega. Poleg plačevanja se lahko storitev PlatiMo uporablja tudi za naročanje storitev e-uprave, pristop k storitvam elektronskega bančništva itd.

Storitev PlatiMo je enostavna za uporabo in cenovno dostopna tako za trgovce kot za končne uporabnike in predstavlja sodobno alternativo denarju in plačilnim karticam, saj jo je glede na enostavnost uporabe mogoče enačiti z dvigovanjem denarja na bančnih avtomatih, pri čemer tip mobilnega telefona ni pomemben. Uporabnik mora v Telenorjevi poslovalnici le zamenjati svojo staro SIM kartico z novo, na kateri je že shranjen digitalni certifikat.

PlatiMo in mobilne finančne storitve ponujajo možnost povezovanja trgovcev vseh vrst – od najmanjših do največjih – s čimer je pokrit najširši krog populacije.

Svoje izkušnje in vizijo prihodnosti PlatiMo sistema so z udeleženci dogodka delili že vključeni trgovci, kot na primer Knjižara.com in JAT, skorajšnji vstop v PlatiMo pa je najavil tudi Metro Cash&Carry, eden največjih trgovcev v Srbiji.

Telenor in banke so udeležencem predstavile tudi širok nabor marketinških aktivnosti, ki bodo kmalu podprte v sistemu PlatiMo, in tako omogočile njegovo masovno uporabo.

Srečanje »Prodaj več s PlatiMo« je otvoril g. Dušan Protić, pomočnik ministra na Ministrstvu za kmetijstvo, trgovino, gozdarstvo in vodne vire, svoje izkušnje s storitvijo PlatiMo pa so poleg že vključenih bank (Komercijalna, Raiffesien, Erste in Credit Agricole) z udeleženci delili tudi nekateri trgovci, ki pri svojem poslovanju že ponujajo mobilno plačevanje PlatiMo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več