Tablični računalniki
26.12.2009 11:00

Deli z drugimi:

Share

Piratstvo se vse bolj seli tudi na e-bralnike

Piratstvo ne prizanaša niti e-bralnikom.
Piratstvo ne prizanaša niti e-bralnikom.

Ob vse večji priljubljenosti elektronskih bralnikov, kot so na primer Amazon Kindle, Sony Reader ter Barnes & Noble Nook, je bilo pričakovati, da se bo z njihovo priljubljenostjo povečevalo tudi piratstvo, česar se z zaskrbljenostjo zavedajo številni založniki. Ed McCoyd iz ameriškega združenja založnikov Association of American Publishers je povedal, da je v današnjem času opaziti precejšnjo količino piratiziranja e-knjig preko interneta. Zelo zaskrbljeni nad piratstvom so tudi pri založbi Hachette Book Group, kjer pravijo, da je piratstvo v zadnjem letu naraščalo z eksponentno hitrostjo.

Danes se da na bralnike na nezakonit način naložiti številne knjižne uspešnice priznanih avtorjev, kot so na primer Janet Evanovich, John Grisham ter James Patterson. Revija PC World je pred kratkim sporočila, da je na tak način možno dobiti že kar tretjino knjig iz lestvice najbolj prodajanih knjig v letu 2009.

Oglasil se je tudi Paul Aiken iz združenja avtorjev knjig The Authors Guild, ki je povedal, da se zavedajo problema tovrstnega piratstva ter da ga obravnavajo zelo resno. Dodal je tudi, se bodo s to grožnjo tako kot glasbena in filmska indrustrija resno spoprijeli.

Na srečo založnikov pa je piratiziranje e-knjig nekoliko zahtevnejše od piratiziranja glasbe ali filmov, zaradi česaro so piratske e-knjige velikokrat tudi slabo narejene. V nekaterih primerih uporabnik dobi celo samo poskenirano stran in ne tekst, kakršnega smo vajeni pri originalno kupljeni e-knjigi.

Vas zanima več iz te teme?
e-bralniki

Prijavi napako v članku