Računalništvo, telefonija
18.08.2020 12:11

Deli z drugimi:

Share

Piratstvo lahko filmski industriji celo poveča zaslužek!

Piratstvo lahko filmski industriji celo poveča zaslužek!
Piratstvo lahko filmski industriji celo poveča zaslužek!

Obstaja že kar nekaj raziskav, ki so dokazale, da spletno piratstvo programskim hišam dejansko ustvarja prihodke. Kljub temu vlagajo zajetne kupe denarja v razvoj številnih protipiratskih orodij, ki pa niso kaj prida učinkovita. Svoje dodajo še organi pregona s pogostim iskanjem prestopnikov, ki jih lahko uporabijo kot “dokaz” za to, da se piratstvo ne splača.

Na srečo pa sta znanstvenika Anthony Koschmann in Yi Qian dokazala, da razpoložljivost filmov po različnih piratskih kanalih ne nujno zmanjšuje prihodke v legalni distribuciji filmskih posnetkov. Analiza prihodkov filmskih hiš in razpoložljivosti nelegalnih posnetkov na spletnem portalu The Pirate Bay je pokazala, da razpoložljivost kakovostne piratske kopije v prvem tednu predvajanja filmov v kinematografih lahko zmanjša dvom občinstva, da obiščejo kino. Rezultati analize kažejo, da v povprečju povečanje kakovosti piratskega filma za 1 odstotek poveča njegove prihodke v kinematografih za 0,52 odstotka, kar je presenetilo tudi največje poznavalce s tega področja.

Pri tem velja omeniti, da omenjeni pozitivni učinek v povprečju traja le en teden, in sicer ko je negotovost publike še vedno na visoki ravni. Po prvem tednu se ta korelacija obrne, in sicer vsaj kar se tiče kinodvoran. Povečanje kakovosti piratskih kopij za 1 odstotek po prvem tednu projekcij vodi k znižanju prihodkov za kino vstopnice za 0,38 odstotkov. Tiste, ki jih film najbolj zanima, so ga verjetno že videli v prvem tednu, tisti manj zainteresirani pa imajo dobro in piratsko različico. Znanstvenika od tem še dodajata, da bi morali distributerji filmov v prvih dneh projekcij v kinodvoranah ljubiteljem filmov ponuditi bolj kakovostne videoposnetke, s čimer bi sami lahko pripomogli z zmanjšanju spletnega piratstva.


Prijavi napako v članku