Triki in nasveti
07.02.2012 12:16
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ugotovite, kaj vaš računalnik počne v tem trenutku

Uporabniški vmesnik je sila preprost.
Uporabniški vmesnik je sila preprost.

Verjetno ste se že kdaj spraševali, zakaj je vaš računalnik kar naenkrat neznansko počasen. Če bi v takšnih primerih radi ugotovili, s čim se tako intenzivno ukvarja, in če niste pretirano vešči uporabe orodja Upravitelj opravil sistema Windows (Windows Task Manager), ki ga najdemo v operacijskih sistemih Windows, potem lahko preizkusite zanimiv programček, ki sliši na ime What’s my computer doing.

Programček What’s my computer doing nam na preprost način prikaže spisek programov, ki v tem trenutku tečejo na našem računalniku oziroma so tekli v nedavni preteklosti. Programček sistemske procese okolja Windows ob zagonu avtomatsko izključi, a jih po želji s klikom na napis (Also show system processes.) enostavno lahko vklopimo, tako da imamo zares popoln nadzor nad dogajanjem v dotičnem trenutku.

Če v aplikaciji What’s my computer doing kliknemo na posamezen program, ki v tistem trenutku teče na našem računalniku, nam aplikacija na levem delu ponudi različne informacije v zvezi z njim. Med drugim lahko vidimo pot do mape, v kateri se nahaja, kdaj je bil nameščen, kdaj prvič pognan, ali so zaznane kakšne težave v zvezi z njim in še kaj. Na desni strani pa imamo različne gumbe, ki nam lahko pridejo še bolj prav. Med drugim lahko najdemo gumbe, kot so Program properties… (odpre okno za urejanje nastavitev programa), Open folder… (prikaže mapo, v kateri se nahaja program) ter Terminate process… (prekine posamezen proces).

Aplikacija What’s my computer doing deluje na vseh novejših operacijskih sistemih Windows. Dobite pa jo lahko na naslovu http://goo.gl/Xl6uW.


Prijavi napako v članku