25.09.2013 13:48

Deli z drugimi:

Share

Surface 2: na površje prihaja nova tablica s starimi težavami

Microsoft je včeraj razkril drugo generacijo svojih tabličnih računalnikov Surface. Surface RT je nasledil Surface 2, višje razredni Surface Pro pa je nasledil Surface 2 Pro. Nad dražjo različico, ki uporablja Intelov procesor četrte generacije in odpravlja številne pomanjkljivosti predhodnika so bili vsi navdušeni. Toda to ne drži za cenejšo verzijo z mobilnim ARM procesorjem. Ta je bila v osnovi zamišljena kot mobilna tablica, ki se odreče zmogljivosti in možnosti poganjanja namiznih programov za voljo daljšega trajanja baterije ter tanjše in lažje oblike. Toda ali je zdaj, ko je Surface Pro postal tanjši, lažji in dobil močnejšo baterijo, še sploh potreba po nižje razredni tablici Surface 2?
Razlika med Surface 2 in Surface 2 Pro ni več tako izrazita.
Razlika med Surface 2 in Surface 2 Pro ni več tako izrazita.

Pred le nekaj meseci je Microsoft priznal, da se njihova originalna tablica Surface RT ne prodaja in da jim prinaša več kot 600 milijonov € ogromne izgube. Zdaj pa izgleda, da ponavljajo stare napake. Na razkritju nove verzije Sruface 2 je vodja projekta Panos Panay povedal, da je »Surface 2 velika prenova. Ne gre le za enostavne spremembe, ki jih vsi želijo, temveč za spremembe, ki jih uporabniki potrebujejo.« Na žalost so spremembe, o katerih govori, tanjša oblika, hitrejše delovanje in ekran z večjo resolucijo. To so lastnosti, o katerih se je le redkokdo pritoževal. Vse kritike so letele na omejitve operacijskega sistema Windows RT. Microsoftovi predstavniki so se prav trudili skrivati to dejstvo, saj so v celi uri le trikrat omenili, da ta teče na novi tablici Surface 2. Prav tako ni naključje, da so oznako RT umaknili z njenega imena.

Na površju ostajajo iste kritike

Ko je Microsoft izdal originalni Surface RT so se vsi ocenjevalci strinjali. Kritiki so slavili dizajn, videz in občutek strojne opreme. Veliko navdušenja je bilo namenjenega tudi inovacijam izredno tanke tipkovnice Touch Cover. Toda kratko trajanje baterije in premalo aplikacij je prevzelo vso pozornost.

Paul Thurrott s portala Supersite for Windows je povedal: »Vso navdušenje, ki ga je Microsoft ustvaril ob izdaji bo pohojeno, ko ljudje ugotovijo, da so kupili nekaj kar izgleda kot Windows 8, a ima manj aplikacij kot Windows Phone. To ni recept za uspeh .To je recept za polom.«

Walt Mossberg z revije The Wall Street Journal je zapisal: »Če lahko živite z izredno majhnim številom aplikacij in razočaranja vredno baterijo, vam lahko ta tablica ponudi produktivnost, ki jo druge tablice pogrešajo.«

Devet mesecev po izdaji je Surface RT postal edini izdelek z operacijskim sistemom Windows RT. Takrat se je Microsoft odločil znižati ceno za 150 $ na ameriškem trgu. Julija letos je njihovo četrtletno poročilo pokazalo, da so odpisali več kot 600 milijonov € zalog. Teden kasneje smo izvedeli, da sta obe verziji tablic Surface skupaj zaslužili le 632 milijonov €, kar je manj kot 665 milijonov €, ki jih je Microsoft zapravil za oglaševanje. Kljub temu da niso nikoli povedali koliko enot so prodali, lahko, če predvidevamo, da so prodajali le osnovne modele za ceno 370 €, preračunamo, da so prodali 1,7 milijonov naprav. Ta rezultat je res porazen, če ga primerjamo z Applom, ki je zgolj v letošnjem tretjem četrtletju prodal več kot 14 milijonov iPadov.

Analitik Patrick Moorhead je predvideval, da je bila to kaplja čez rob za Microsoftove vodilne osebe, ki so zahtevale, da Steve Ballmer prejme krivdo za polom projekta. Izvršilni direktor tega ne bo nikoli odprto priznal, toda njegova upokojitev, katero je označil kot »čustveno« in »težavno«, namiguje v to smer. Prav tako obstaja citat za katerega se govori, da izvira iz internega sestanka, ki pravi, da je »precenjeval potrebo po Windows RT tablicah«.

Sedaj z izdajo novih verzij svojih izdelkov Microsoft ohranja RT tablico kot nižje razredni model, da lažje primerjamo napravi prve generacije z njihovima naslednikoma. Kljub temu da Microsoft trdi da gre za popolno prenovo, sta obe tablici le pridobili posodobitve, katere običajno pričakujemo ob letnih posodobitvah. Tegra 3 je zamenjala Tegra 4, USB 2.0 se je posodobil na USB 3.0 in 10,6 inčni ekran ima zdaj polno HD resolucijo. 3,5 MP sprednja kamera ima zdaj 5 mega pik. Kot lani pa je na napravi nameščen tudi Office RT.

Haswell poriva RT pod površje

Intelove začetne težave pri prihodu v trg mobilnih naprav so bile glavni razlog za rojstvo Windows RT. Izdelovalec vezij ni v svojih mobilnih izdelkih zmogel združiti zmogljivost in nizko energijsko porabo, kar se je v prvotni tablici Surface Pro pokazalo v obliki baterije, ki drži manj kot štiri ure. Microsoft je tako potreboval nizko porabno tablico z daljšim trajanjem baterije za zadovoljitev mobilnih uporabnikov.

Na žalost se je okoli časa izdaje tablice Surface RT Intel obrnil okoli. Pod oznako Atom so izdali svojo Clover Trail serijo procesorjev, ki so lahko poganjali polno verzijo Windows 8 v relativno cenenih hibridnih prenosnikih s porabo manj kot 3 W. Izdali pa so tudi četrto generacijo i procesorjev z oznako Haswell. Ti polno zmogljivi čipi so znižali porabo energije pod 15 W, kar je prenosnikom, kot sta MacBook Air in Sony VAIO Duo 13, 13 in 10 ur uporabe. Ti sistemi, ki so lahko poganjali celotno, neomejeno verzijo operacijskega sistema, so izničili potrebo po zelo omejeni tablični verziji sistema Windows. Clover Trailov naslednik Bay Trail bo le še poslabšal situacijo za Windows RT.

Lenovo, ki je podpiral RT z izdelkom Yoga 11, te naprave ni posodobil na septembrskem PR dogodku. Eden izmed članov občinstva je vprašal, če bo podjetje napravilo drugo Windows RT napravo in marketinški menedžer Nick Reynolds je razkril resnico. Povedal je, da je s prihodom Haswella star kompromis med energijo in delovanjem neveljaven. S tem je jasno nakazal, da Lenovo ne bo več izdal Windows RT naprave.

Površje

Zdaj ko ima tablica Surface Pro 2 Intelov Haswell procesor, ki obljublja 75 odstotkov daljše delovanje baterije, je pojav tablice Surface 2 z Windows RT 8.1 kot duh s preteklosti. Surface 2 res lahko poganja 100.000 aplikacij z Windows Trgovine, toda vsak program, ki ste ga kupili, ne bo deloval na tej napravi. Eden izmed glavnih razlogov, zakaj so se uporabniki izogibali obeh tablic prve generacije je bila nejasnost glede kompatibilnost z aplikacijami. Za primerjavo lahko povemo, da ima iPad 275.000 tabličnih aplikacij, za Android pa se predvideva, da je 60 odstotkov vseh 900.000 aplikacij optimiziranih za tablice, kar znaša okoli 540.000. Manjša izbira aplikacij na Windows RT in pomanjkanje podpore za namizne programe je recept za polom.

Kljub temu, da so pri Microsoftu upali, da bosta nižja cena in boljše specifikacije očarala kupce, ostaja velika luknja, ki pesti Windows RT že od njegovega začetka. Microsoft bo moral brez podpore proizvajalcev sam prebresti trg s to linijo izdelkov. Glede na dogodke zadnjega leta, ima zelo majhne možnosti za preobrat.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več