Računalništvo, telefonija
20.02.2012 11:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako učinkovito zaščititi elektronske naprave pred udari strel in nihanjem napetosti?

Zaščita elektronskih naprav pred udari strel in nihanjem napetosti je cenejša, kot si lahko predstavljamo!
Zaščita elektronskih naprav pred udari strel in nihanjem napetosti je cenejša, kot si lahko predstavljamo!

Čez dober mesec dni se bodo ponovno pojavile nevihte s strelami. Te so namreč najbolj pogoste predvsem spomladi in poleti. Strela je dejansko električni tok, ki vedno išče najhitrejšo pot, da doseže zemljo. Na svoji poti do zemlje pogosto izbere vodo, kovinske predmete, drevesa, ljudi ter seveda električno napeljavo in internetno povezavo. Zaradi tega so strele zelo nevarne tako za dragoceno računalniško kot drugo elektronsko opremo. V trenutku lahko namreč ostanemo tako brez drage elektronske opreme kot dragocenih podatkov. Medtem ko udarov strel ni mogoče niti predvideti niti preprečiti, lahko dragoceno elektronsko opremo v precejšnji meri zaščitimo pred temi nevšečnostmi.

Najbolj enostaven recept je seveda ta, da pred pričetkom nevihte iz električnega omrežja izklopimo vse elektronske naprave. To pogosto seveda ne pride v poštev, in sicer bodisi zaradi tega, ker nas ni doma bodisi zaradi dela, ki ga moramo nujno opraviti. Sicer je res, da nas pred sunki električne napetosti varujejo tako transformatorji kot varovalke, vendar včasih njihova zaščita preprosto zataji.

Prenapetostna zaščita

Strokovnjaki priporočajo, da elektronske naprave priključimo vsaj na prenapetostno zaščito. Prenapetostna zaščita, ki se nahaja med vtičnico in napravo, je namreč najenostavnejša vrsta zaščite elektronskih naprav pred prenapetostnimi sunki. Te zaščite so tako zanesljive, da nekateri proizvajalci, kot je na primer Belkin, ponujajo neomejeno odškodnino v primeru odpovedi naprave zaradi prenapetostnega sunka. Na večino prenapetostnih zaščit lahko priključimo osebni računalnik, zaslon, laserski tiskalnik, zunanji trdi disk, brezžični telefon ter WAN in LAN linijo. Tu se moramo izogibati cenenim izdelkom, saj ti ponujajo le navidezno zaščito, ki ni vredna počenega groša.

Glede na ceno, ki se za posamezno napravo (ki ima 5 do 8 varovanih vtičnic za priklop odjemalcev) vrti okoli 25 evrov (ali manj), menimo, da bi si težje tako poceni kupili dober spanec. Čeprav je pri prenapetostnih zaščitah na trgu več naprav, pa se te medsebojno ne razlikujejo veliko. Glavne razlike so v številu varovanih vtičnic, zaščiti dodatnih stvari, kot sta telefon in omrežje, dolžini priključnega kabla ter seveda ceni, garanciji in zavarovanju priključene opreme. Ker vemo, koliko priključkov potrebujemo, verjetno izbira ne bo ravno težka. Med vodilnimi proizvajalci pa izstopajo Belkin, APC, Trust in Philips.

Sistem za neprekinjeno napajanje

Ker med nevihtami in neurji lahko pride do visokega nihanja ali celo prekinitve električne napetosti, vam priporočamo še nakup sistema za neprekinjeno napajanje (UPS). Nihanje in prekinitev električne napetosti lahko namreč v določenih primerih povzročita celo okvaro električnih in elektronskih naprav in s tem posledično izgubo dragocenih podatkov. Sistemi za neprekinjeno napajanje bodo poskrbeli tako za premoščanje izpadov električne energije (od nekaj minut do več ur) kot za zaščito dragocenih elektronskih naprav pred nevarnim nihanjem napetosti. Tu prav tako velja »pravilo«, da se moramo izogibati cenenim izdelkom, ki ponujajo le navidezno zaščito. V nasprotnem primeru bomo le denar vrgli stran.

Ko kupujemo sisteme za neprekinjeno napajanje, se moramo zavedati, da je ta prav tako porabnik električne energije. To dejansko pomeni, da izbira zmogljivejšega sistema pomeni višjo lastno porabo in s tem višje stroške električne energije. Zaradi tega je smiselno, da pred nakupom izmerimo porabo oziroma moč vseh elektronskih naprav, ki jih bomo nanj priključili. Najboljši način je, da si izposodimo merilnik porabe električne energije. Zanj bomo na dan odšteli le okoli 8 evrskih centov. V prosti prodaji pa bomo zanj odšteli okoli 30 evrov. Lahko pa si tu pomagamo tudi tako, da izračunamo porabo posamičnih računalniških komponent. Za izračun porabe računalnika so na voljo številne spletne aplikacije, kot je na primer eXtreme Power Supply Calculator (http://goo.gl/93qtM). Za ostale komponente (zaslon, tiskalnik in druge) si bomo morali pomagati s podatki proizvajalca. To nam bo skupno vzelo do največ 30 minut časa.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več