Računalništvo, telefonija
07.03.2009 08:12
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Petnajsturna avtonomija


Intelovi procesorji Atom so končno dobili dostojnega konkurenta!

Razvojni inženirji podjetja ARM so v lanskem letu pripravili prvi procesor ARM, namenjen proizvajalcem žepnih računalnikov. Tehnologija novincev je vgrajena v procesor Texas Instruments OMAP3440 in temelji na osnovi procesorske zgradbe Cortex-A8. Novi procesor ARM frekvence enega gigaherca zagotavlja izjemno tekoče poganjanje operacijskega sistema in prednameščene programske opreme. Novinca so razvojni inženirji podjetja ARM javnosti prvič predstavili na letošnjem računalniškem sejmu CeBIT, kjer je požel veliko pozitivnih kritik.

Medtem ko imajo žepni računalniki s 23-cm diagonalo, ki so opremljeni s platformo Atom ali Nvidia, le nekajurno avtonomijo, lahko primerljive žepne računalnike s platformo ARM uporabljamo do petnajst ur. Čeprav se pri zahtevnejšem delu avtonomija prenosnika zmanjša na vsega deset ur, je to še vedno dovolj za opravljanje vsakodnevnih nalog na terenu. Pri tem velja še omeniti, da so s procesorji ARM že združljivi številni operacijski sistemi, kot so na primer Google Android, Ubuntu, Angstrom in Windows CE.

Prve računalniške sisteme s procesorji ARM bodo na trg najprej pripeljala podjetja Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments, Broadcom, PMC-Sierra, Matsushita Electric Industrial (Panasonic) in Freescale Semiconductor, saj že imajo licenco za uporabo procesorjev ARM.


Prijavi napako v članku