Računalništvo, telefonija
23.08.2011 14:03
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Petdimenzionalno hranjene podatkov

Raziskovalci uporabo takšne tehnologije za shranjevanje podatkov vidijo predvsem v medicini.
Raziskovalci uporabo takšne tehnologije za shranjevanje podatkov vidijo predvsem v medicini.

Raziskovalcem Univerze v Southamptonu je uspelo zapisati, prebrati in izbrisati podatke na kosu stekla nanostrukturne narave. Za shranjevanje podatkov v posebno oblikovano steklo so uporabili femtosekundni laser. Gre za laser, ki lahko ustvarja impulze svetlobe, ki so “dolgi” le nekaj biljard delov sekunde. Takšni laserski impulzi se uporabljajo za pretvorbo miniaturnih delov stekla v polazirajočo strukturo, ki ostane v takšnem stanju vse dokler se z drugim impulzom laserja ne spremeni.

Za branje podatkov se impulzi pošiljajo skozi steklo, ki se na podlagi vrste (radialni ali azimutni) in smeri polarizacije lahko interpretirajo kot digitalni podatki. Končni rezultat je stalen sistem za shranjevanje podatkov v petih dimenzijah, natančneje gre za tri fizične dimenzije stekla s polarizacijo in valovno dolžino svetlobe.

Raziskovalci uporabo takšne tehnologije za shranjevanje podatkov vidijo predvsem v medicini, kjer bi bila idealna za shranjevanje velike količine večdimenzionalnih podatkov, ki nastanejo kot rezultat preiskav z magnetno resonanco, računalniško tomografijo ali pozitronsko emisijsko tomografijo (PET).


Prijavi napako v članku