Telefoni
17.08.2018 13:46
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pet mitov o baterijah pametnih telefonov

Ali ste tudi vi že nasedli kakšnemu od mitov o pravilnem ravnanju z baterijami, ki krožijo po spletu?
Ali ste tudi vi že nasedli kakšnemu od mitov o pravilnem ravnanju z baterijami, ki krožijo po spletu?

Uporabniki sodobnih pametnih mobilnih telefonov dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Zaradi tega telefone polnimo že na vsakem koraku, da bi obvarovali baterijo pred »obrabo«, pa počnemo stvari, ki smo jih ali izvedeli od prijateljev ali prebrali na spletu. Na žalost pa je veliko teh informacij neresničnih, nekateri »prijemi« pa lahko celo škodujejo mobilni napravi in bateriji. Zaradi tega vam v nadaljevanju predstavljamo pet najbolj razširjenih mitov o baterijah telefonov, ki jih je najbolje čim prej pozabiti.

1. Baterija mora biti pred polnjenjem prazna ali skoraj prazna

Ta trditev drži le za nikelj-kadmijeve baterije, katerih zmogljivost se zmanjša, če so jo polni, ko ta ni izpraznjena oziroma je predolgo priključena na polnile. Sodobni telefoni pa so opremljeni z litij-ionskimi baterijami. Te so precej bolj odporne, kar pomeni, da teh težav enostavno nimajo.

2. Uporaba neoriginalnega polnilca lahko poškoduje baterijo

Nič ne bo narobe, če bomo naš pametni mobilni telefon napolnili z neoriginalnim polnilcem, v kolikor je ta dovolj dobre kakovosti. Nič ne bo narobe tudi v primeru, da bomo za polnjenje uporabili zidne USB polnilne. Edina razlika, ki jo bomo opazili, bo hitrost polnjenja pametnega mobilnega telefona, saj se ta pri uporabi manj zmogljivega polnilca lahko precej zmanjša.

3. Novi pametni mobilni telefon moramo prvič povsem napolniti

Medtem ko je to še pred nekaj leti povsem držalo, danes temu ni več tako. Ta praksa je bila namreč uveljavljena pred množičnim pojavom litij-ionskih baterij. Te namreč lahko brez bojazni napolnimo toliko, kolikor jih hočemo brez bojazni, da bo to vplivalo na avtonomijo mobilne naprave.

4. Pogosto polnjenje telefona zmanjšuje življenjsko dobo baterije

Še ena napaka oziroma mit. Res je, da življenjska doba baterije je odvisna od števila ciklov polnjenja, vendar je en cikel sestavljen iz več posameznih polnjenj.

5. Vedno napolnite mobilno napravo do 100 odstotkov

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da ni resnično, da se optimalna napolnjenost baterije nahaja med 30 odstotki in 70 odstotki. Če želi ohraniti kapaciteto baterije za dalj časa je priporočljivo, da pametni mobilni telefon polnimo v čim krajših časovnih obdobjih oziroma kadar je to mogoče.


Prijavi napako v članku