Telefonija
02.03.2009 14:22
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni telefoni potrebujejo pametno zaščito

Presenetljivi ali ne, virusi so na pohodu. McAfee je pred kratkim izdal poročilo, ki priča o tem, da se večina mobilnih gigantov zaveda nevarnosti za njihove telefone. Polovica le teh je namreč posredovala informacije, ki pričajo o okužbah z različnimi zlonamernimi okužbami, težavah z neoriginalnimi aplikaciji in spam napadih. Podjetja so tudi zaskrbljena z nenormalnim večanjem stroškov, ki so plod nenehnega posodabljanja in popravljanja programskih paketov na mobilnikih.

Uporabniki pametnih telefonov skratka živijo v svetu, kjer črvi kot so Conficker, ne umrejo kar sami od sebe in kjer se tudi uporabniki dragih Apple-ov borijo proti phishing prevaram. Veliko pametnih telefonov je ranljivih, celo tistih ki tiktakajo na platformah in brskalnikih, ki se na prvi pogled zdijo več kot neprebojni – kar so iz prve roke pred kratkim spoznali tudi uporabniki aparata S60, ko je svet zabeležil prvi zlonamerni incident na sistemu Symbian.

Izkoriščevalec je bil presenetljivo odkrit, dan po tem ko je F-Secure napovedal svoj nov varnostni paket za mobilnike, dizajniran posebej za Symbian. Ironično, a varnostna podjetja delajo noč in dan v upanju, da najdejo optimalno varnostno rešitev za mobilnike, takšno ki nebo preveč obremenila že ne tako bahavih komponent kot so pomnilnik, vzdržljivost baterije in procesorsko moč.

Veliko podjetij želi razviti rešitev, ki nebo posrkala dragocenega pomnilnika. Eno izmed teh je že moč najti in sliši na ime AnchorFree’s Hotspot Shield. Zaenkrat je na voljo še le v iPhone verziji, a že v tekom tega leta želijo v podjetju razširiti lovke še na ostale mobilnike. HotSpot Shield ustvari privatno omrežje za prenos podatkov, ki jih šifrira ter pošlje na VPN strežnike in splet. Ničesar tako ni potrebno nalagati na vaš mobilnik, tako da vaš prostor ostaja nezaseden. HotSpot Shield je na voljo popolnoma brezplačno, a v zakup boste morali vzeti nekaj sponzorskih oglasov.


Prijavi napako v članku