Računalništvo, telefonija
15.04.2018 13:55
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni obliž, ki vam bo takoj povedal, koliko ste spili

Pametni obliž, ki vam bo takoj povedal, koliko ste spili
Pametni obliž, ki vam bo takoj povedal, koliko ste spili

Pihanje v alkotest zna popestriti dogajanje na zabavi, čeprav je to seveda bolj namenjeno temu, da preverimo, ali lahko sedemo za volan. Takšne meritve pa nikakor niso praktične, če želimo zares ugotoviti, ali je že čas za odhod ali pa bi morda lahko spili še kakšen kozarček. Da bi bilo teh dvomov v bližnji prihodnosti manj, so znanstveniki kalifornijske univerze razvili zanimivo napravo za merjenje stopnje alkohola v krvi, in sicer v obliki miniaturnega obliža.

Miniaturni pametni obliž oziroma pametni tatu je pritrjen neposredno na kožo in meri stopnjo alkohola v človeškem telesu z analizo sestave potu. Stopnjo alkohola v krvi lahko uporabnik preveri kar na zaslonu pametnega telefona prek namenske aplikacije. Pametni obliž je s telefonom povezan prek brezžične povezave bluetooth, aplikacija pa uporabniku prikaže, ali je dovolj trezen za vožnjo.

Za prikaz stopnje alkohola v krvi obliž potrebuje le nekaj minut, nato pa lahko prikazuje stopnjo alkoholiziranosti v realnem času. Poleg tega je nov izum raziskovalcev kalifornijske univerze zelo natančen, kar pomeni, da bomo natančno vedeli, koliko alkohola imamo v krvi.


Prijavi napako v članku