Računalništvo, telefonija
12.05.2017 13:34
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne žarnice, ki predvajajo glasbo

Pametne žarnice, ki predvajajo glasbo
Pametne žarnice, ki predvajajo glasbo

Si predstavljate, da bi lahko glasbo predvajali kar preko žarnice? Ali pa da bi ta okrepila slabši Wi-Fi signal in svetila tudi, ko zmanjka elektrike? Z žarnicami Sengled je vse to mogoče.


Najprej so bili pametni telefoni, potem so prišli pametni televizorji, danes pa imamo že pametne domove, ki omogočajo avtomatizacijo in oddaljen nadzor nad varnostnimi kamerami, klimatizacijo, gospodinjskimi aparati in razsvetljavo. Sploh pametne žarnice in luči v zadnjem času predstavljajo velik trend, napovedi raziskav pa kažejo, da bo trg pametne osvetlitve v prihodnjih letih rasel še naprej in bo do leta 2022 vreden že 18 milijard evrov (http://bit.ly/pametne-zarnice-raziskava).

Udobno upravljanje

Pametne žarnice so lahko za vaš dom zelo koristne. So energijsko varčne, imajo daljšo življenjsko dobo kot običajne žarnice (LED žarnice lahko zdržijo vse do 15 let) in vam lahko precej poenostavijo življenje, saj vam za njihovo upravljanje sploh ni treba vstati iz naslonjača, ampak lahko to počnete kar preko svojega telefona.

Med najboljše pametne žarnice spadajo žarnice znamke Sengled, ki ima v svoji ponudbi več raznovrstnih modelov. Tu najdete žarnice z integrirano Full HD kamero, ki jih lahko uporabljate namesto psa čuvaja (Sengled Snap), žarnice z ojačevalnikom Wi-Fi signala (Sengled Boost Wi-Fi Repetitor), žarnice, ki z integriranimi baterijami zagotavljajo svetlobo v primeru izpada elektrike (Sengled Everbright), žarnice, ki imajo vgrajen stereo zvočnik (Sengled Solo), in žarnice, ki omogočajo različno osvetlitev (Sengled Element). V tem članku se bomo osredotočili na zadnja dva modela žarnice.

Zvočnik v vsakem prostoru doma

Sengled Solo je prva žarnica na svetu, ki združuje LED luči in večkanalni stereo zvok. Integriran ima namreč sistem kakovostnih 3-vatnih zvočnikov priznane znamke JBL, razsvetljavo in zvok pa lahko z namensko aplikacijo upravljate preko katerekoli pametne naprave z bluetooth povezavo (Applovi iPhoni in iPadi ter telefoni in tablice z operacijskim sistemom Android).

Obstaja pa tudi sorodna žarnica Sengled Pulse, ki vsebuje močnejši 13-vatni zvočnik in omogoča povezovanje na nizkotonec in televizor. Na ta način si lahko v dnevni sobi ustvarite prostorski zvok, nato pa z uravnavanjem svetlobe pričarate še pravo zatemnjeno vzdušje za ogled filma. Najboljše pri vsem skupaj pa je, da žarnico lahko privijete v že obstoječa svetila in za uporabo ne potrebujete kakšne posebne napeljave.

Energijska učinkovitost in surova moč

Druga žarnica, ki smo jo prej omenili, pa je žarnica Sengled Element, ki je na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES 2017 dobila tudi nagrado za inovativnost v kategoriji Eko-dizajn in vzdržljivost.

Poleg modernega in funkcionalnega dizajna žarnico v prvi vrsti odlikuje energijska varčnost. Žarnica Element namreč porabi 80 odstotkov manj energije kot žarnica z žarilno nitko, čeprav uporablja le 9,8 vata, pa je njena moč enakovredna 60-vatnim rešitvam. Prav tako pa omogoča nadzor nad svetlostjo in barvo svetlobe, tako da si lahko v prostoru ustvarite različna vzdušja. Barvo svetlobe preprosto uravnavate s pomočjo pametnih naprav, kjer preko aplikacije lahko tudi določite urnik, kdaj naj žarnica sveti. To pomeni, da imate nadzor nad domačo osvetlitvijo kjerkoli se nahajate in tako tudi kadar ste na dopustu lahko ustvarite občutek, da vaš dom ni prazen.

Žarnica Element pa je posebna še iz enega, ekološko obarvanega razloga. Pri podjetju Sengled so se namreč zavzeli, da bodo za vsako prodano žarnico Element posadili eno drevo. Na ta način želijo izničiti že tako nizek izpust CO², ki nastane pri izdelavi žarnice, s to kampanjo pa je žarnica postala prva CO² nevtralna žarnica na svetu.

Poslovne priložnosti

Sengled je sicer vodilni proizvajalec inovativnih rešitev osvetlitve. Lasti si približno 200 patentov po vsem svetu in se že 15 let ukvarja s specializirano proizvodnjo LED izdelkov. Njihove žarnice slovijo po energijski učinkovitosti, visoki kakovosti in dolgih življenjskih ciklih. V podjetju so sicer veliki zagovorniki okoljevarstva in se zato pri svojih proizvodnih procesih trudijo čim manj obremenjevati okolje.

Ker je prihodnost pametnih LED svetil, kot smo omenili že na začetku, zelo svetla, so lahko tovrstne rešitve tudi odlična poslovna priložnost za arhitekte, električarje, gradbenike, notranje oblikovalce, prodajalce zabavne elektronike, elektro opreme, pohištva in številne druge. Tudi za slovenska podjetja, saj ima Sengled v Sloveniji distributerja, podjetje Bizo. Za več informacij lahko obiščete spletno stran www.bizo.si/, ali pišete na elektronsko pošto veleprodaja@bizo.si.


Prijavi napako v članku