Računalništvo, telefonija
25.07.2016 13:29

Deli z drugimi:

Share

Pametne igrače – vse lepo in prav – kaj pa zasebnost naših otrok?

Pametne igrače - vse lepo in prav - kaj pa zasebnost naših otrok?
Pametne igrače - vse lepo in prav - kaj pa zasebnost naših otrok?

Igrače so v času otrokovega odraščanja eden najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na to kako bo otrok dojemal svet okrog njega. Dandanes so igrače povezane preko interneta, o otrocih zbirajo enormne količine podatkov, s tem pa vzbujajo številna vprašanja glede zasebnosti in varnosti naših malčkov.

Primeri, kjer hekerji napadajo igrače niso nekaj povsem novega. Lansko leto je podjeteje Vtech iz Hong Konga priznalo, da so spletni kriminalci imeli dostop do osebnih podatkov 6,4 milijona otrok preko njihovih igrač, v določenih primerih pa so lahko celo prevzeli nadzor nad njimi. Zakonodaja sicer res zagotavlja pravice otrok oz. bi morala zagotoviti varnost otrok, vendar je na globalni ravni ta zakonodaja precej zastarela. Starši, ki bi naj glede na zakonodajo imeli pravico do podatkov svojih otrok, enostavno ne poznajo teh zakonov, ki so v določenih primerih ohlapni in dvoumni.

Najbolj znani primeri nove genarcije igrač so “Dino”, plastičen dinozaver povezan na oblak, ki temelji na Wi-Fi povezavi in tehnologiji prepoznavanja govora, “Watson” podjetja IBM, ki “posluša” in reagira na otroške besede ter Hello Barbie, ki uporablja prepoznavanje govora in nalaga zvočne posnetke na oblak. Vsi primeri delujejo na podobnem principu kot virtualni asistenti Siri in Alexa. “Dino” in “Hello Barbie” gresta z roko v roko z aplikacijo, preko katere lahko starši prilagajajo nastavitve in (ne)soglašajo z zbiranjem informacij. Kaj pa ko otrok prinese igračo v šolo? Igrača dejansko ne sme snemati drugih otrok dokler njihovi starši ne privolijo v to. Kljub temu je takšno kontrolo težko vzpostaviti, vendar so si strokovnjaki složni in pravijo, da bo potrebno pretuhtati pametne in kreativne rešitve za pridobivanje soglasij.

Konec koncev se v povezavi s pametnimi igračami lahko pojavijo zelo intenzivne etične dileme. Recimo, ko otrok “igrači zaupa” neko občutljivo zadevo, se pojavi vprašanje, kaj natančno bi naj podjetje naredilo s takšnimi podatki, kako naj podjetje ukrepa, če sploh itd. Takšna in podobna vprašanja so stvar prihodnosti, predstavljajo izziv na različnih ravneh, vendar pa je glede na hiter razvoj tehnologije potrebno ukrepati zelo kmalu.


Prijavi napako v članku