Računalništvo, telefonija
06.05.2018 18:38

Deli z drugimi:

Share

Pametna ura Apple Watch ponovno rešila življenje

Pametna ura Apple Watch ponovno rešila življenje
Pametna ura Apple Watch ponovno rešila življenje

William Monzidelis, 32-letnik iz Westchestera v New Yorku pravi, da se za to, da je danes še vedno med nami, lahko v veliki meri zahvali Applovi pametni uri Apple Watch. Po pisanju portala NBC New York je Monzidelis 3. aprila delal v bowling centru, ki ga sicer vodi njega družina. V nekem trenutku je šel na stranišče in opazil, da krvavi. Seveda je kot sam pravi bil v velikem šoku, opazil pa je med drugim tudi to, da je začel čutiti rahlo vrtoglavico. Kmalu za tem je dobil obvestilo s strani svoje pametne ure Apple Watch, da naj nemudoma poišče zdravstveno pomoč.

Zahvaljujoč se opozorilu Apple Watch-a je Monzidelis zares poiskal zdravstveno pomoč, je pa vožnja do bolnišnice, ki je sicer trajala dobrih 30 minut, spominjala na kakšen prizor iz akcijskih filmov. Za NBC je povedal, da je med vožnjo izgubil skoraj 80% krvi, nenehno pa je izgubljal tudi zavest. Takoj je bilo jasno, da tukaj ne gre za manjšo zdravstveno težavo, temveč za zelo resen zaplet.

“Cel čas sem padal v nezavest, poleg tega pa sem krvavel iz ust, ušes oz. iz praktično povsod. Česa takega še nikoli niti nisem videl, ne da bi doživel”, je Monzidelis povedal za NBC. “Izgubil sem toliko krvi, da sem za anastezijo potreboval transfuzijo, ki mi je na koncu omogočila operacijo”, je še dodal. Največja težava je bila, da zdravniki kar nekaj časa niso mogli zaustaviti krvavitev.

Ko je Monzidelis prišel do bolnišnice, je zdravstveno osebje ugotovilo, da ima pacient čir na želodcu. Po pisanju NBC-ja naj bi zdravniki trdili, da če Monzidelis ne bi prejel opozorila s strani Applove ure Apple Watch, ko je to prejel, verjetno ne bi preživel posega. Zdravniki verjamejo, da je Monzidelis enostavno predolgo ignoriral simptome, kajti pred incidentom je bil zdrav. Če bi gospod prej obiskal zdravnika, bi mu ta najverjetneje dovolj hitro ugotovil napako in jo tudi pozdravil. “Delal bi v svoji pisarni in našli bi me mrtvega”, je s strahom ugotovil Monzidelis.

Seveda pa ti še zdaleč ni prvi primer zgodbe, kjer naj bi Apple Watch rešil življenje uporabnika. Applov COO, Jeff Williams, pravi, da Apple dobiva na tone mailov, v katerih ljudje trdijo, da jim je njihova ura rešila življenje, ker jim je pomagala detektirati težave s krvnim ali srčnim tlakom. Leta 2015 je Apple Watch celo pomagal srednješolskemu igralcu ameriškega nogometa, da je ta odkril zelo redko srčno bolezen, ki bi lahko zanj bila celo fatalna – Cook, glavni izvršni direktor Appla, je dečku ponudil pripravništvo.

Takšne zgodbe samo potrjujejo potencial, ki ga imajo tovrstne pametne ure in ostale nosljive naprave kot so recimo merilniki aktivnosti. V večino primerih sicer res delujejo kot motivacijsko orodje, ki uporabnikom pomaga priti do bolj zdravega načina življenja, v določenih primerih pa lahko uporabnikom celo rešijo življenje.


Prijavi napako v članku