Računalništvo, telefonija
24.09.2010 16:05

Deli z drugimi:

Share

Orodje za povsem varen odklep Applovega mobilnega sistema iOS 4?

Pirati že nestrpno pričakujejo prihod programskega orodja Ipa God.
Pirati že nestrpno pričakujejo prihod programskega orodja Ipa God.

Za nameščanje »neavtorizirane« programske opreme na Applove mobilne neprave, ki imajo prednameščeni mobilni operacijski sistema iOS 4.x, je danes potrebno predhodno namestiti programsko orodje, ki to zaščito odpravlja (tako imenovani Jailbreak). Ker je namestitev tovrstne programske opreme vse prej kot enostavna, se tovrstni podvigi pogosto končajo z okvaro pregrešno dragih Applovih mobilnih naprav, kot sta na primer iPhone in iPad.

Kmalu temu ne bo več tako. Računalniški zanesenjaki hekerske skupine iModZone bodo namreč kmalu ponudili v prenos programsko orodje Ipa God, ki omogoča poganjanje »neavtorizirane« programske opreme na Applovih mobilnih napravah z originalnim mobilnim operacijskim sistemom iOS 4.x. Tu morajo pirati predhodno pridobiti le certifikat, ki ga Apple brezplačno izdaja preizkuševalcem poskusne programske opreme. Z osebnim certifikatom UDID (Unique Device Identifier) lahko namreč izdelajo ustrezno »podpisan« program za namestitev.

Za uporabo programskega orodja Ipa God na mobilni napravi podjetja Apple bo zadoščal le spletni brskalnik Safari. Nelegalna oziroma neavtorizirana programska oprema bo na voljo na namenski spletni strani, ki bo vsaj na videz povsem enaka spletni prodajalni iTunes Store. Če želena programska oprema ne bo na voljo, jo bodo upravljavci spletne strani dodali.

Programsko orodje Ipa God žal ne bo brezplačno. Zanj naj bi bilo potrebno odšteti okoli preračunanih 15 evrov na napravo. Ali je ta cena pretirana ali ne, presodite sami.


Prijavi napako v članku