Triki in nasveti
22.03.2021 13:39
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optična ali laserska miška: katera je prava za vas

Od kakovosti miške in načina, kako jo uporabljamo, so lahko odvisni kvaliteta našega dela, rezultati igranih iger, ali pa na splošno uporabniška izkušnja. Poglejmo si,, ali je za nas bolj optimalna laserska, ali optična miška in kaj je tisto, kar nas mora pri nakupni odločitvi najbolj zanimati.

Najti miško, ki nudi idealno kombinacijo občutljivosti in natančnosti, je skorajda misija nemogoče. Na eni strani so laserske, znane po visoki občutljivosti, vendar istočasno prinašajo tudi tresenje oz. trepetanje. Na drugi strani pa so optične miške, ki uporabljajo LED tehnologijo in so manj občutljive, vendar hkrati tudi bolj natančne.

Torej, kako izbrati pravo miško za svoje potrebe? S pomočjo portala Digital Trends smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste lažje prišli do odločitve. Seveda je vse odvisno od tega, koliko ste za miško pripravljeno plačati, kakšno podlago uporabljate in za kaj miško potrebujete.

Ali ste vedeli, da so vse miške optične?

Moderne miške so v svojem bistvu kamere. Te kamere pa ne fotografirajo našega obraza, temveč zajemajo podobe podlage, na kateri stojijo. Te podobe seveda niso namenjene objavam na družbenih omrežjih, so pa ključne za spremljanje lokacije na izbrani podlagi. Lahko bi rekli, da imamo v rokah kamero nizke resolucije, ki jo poznamo tudi kot “CMOS senzor”. Ta senzor zajame lokacijo na podlagi 1000-krat na sekundo.

Gledano iz tehničnega vidika so vse miške optične, kajti delajo fotografije, ki so pravzaprav optični podatki. Kljub temu pa miške, ki jih v trgovini prodajajo kot optične, slonijo na infrardeči ali rdeči LED svetlobi, ki se projicira na podlago. Ta LED lučka je po navadi vgrajena za lečo miške, ki skrbi za usmerjanje žarkov. Žarki se od podlage odbijajo skozi “fotografsko lečo” v CMOS senzor.

CMOS senzor zbira svetlobo in jo pretvori v električni tok. Ti analogni podatki se potem pretvorijo v ničle in enice, kar v končni fazi pomeni več kot 10.000 digitalnih podob vsako sekundo. S pomočjo teh podob se določi točna lokacija miške, končni podatki pa se pošljejo v računalnik, kjer se “kazalček” na novo postavlja vsakih 1 do 8 milisekund.

Pri starejših LED miškah lahko še danes opazimo, kako LED svetloba sije direktno navpično na podlago. Zavrtimo čas le nekaj let naprej in LED svetloba se na podlago projecira pod kotom – po navadi v obliki nevidne infrardeče svetlobe. To omogoča uporabo miške na večini materialov in podlag.

Laserske miške uporabljajo točen, neviden žarek

Logitech je leta 2004 predstavil prvo miško, ki je za svoje delovanje uporabila laser. Če smo čisto natančni, se je imenovala “vertical-cavity surface-emitting laser diode (ali VCSEL)”, ki se danes uporablja v optičnih čitalcih in podobnih napravah.

Infrardeči laser je v “optičnih” modelih nadomestil infrardečo/rdečo LED svetlobo, vendar brez skrbi, laser ni dovolj močan, da bi lahko poškodoval vid uporabnika (še vedno pa seveda svetujemo, da vanj ne strmite dalj časa). Svetloba dotičnega laserja se nahaja izven vidnega polja človeka, kar pomeni, da izpod miške ne bomo opazili nadležne rdeče svetlobe.

V nekem obdobju je veljalo, da so laserski modeli veliko boljši od “optičnih” verzij. Čez čas pa so se tudi te optične miške izboljšale in zdaj brez težav delujejo v najrazličnejših situacijah, z visoko natančnostjo. Superiornost laserskih modelov je bazirala na večji občutljivosti od LED mišk. Če nismo ravno nek zagrizen “gamer”, ta faktor niti ni toliko pomemben, ko se odločamo za eno ali drugo opcijo.

Primerjava: optimalna površina

Za začetek naj povemo, da obe vrsti mišk za pozicioniranje “kazalčka” na ekranu uporabljata nepravilnosti v sami površini, po kateri se miška giblje. Laserske miške lahko prodrejo globlje v teksturo podlage. To CMOS senzorju in procesorju v miški omogoča pridobivanje večje količine podatkov, ki jih potem predata računalniku.

To je pomembno v primerih, ko podlaga ni ravno idealna za vse tipe mišk. Recimo steklo, ki je zelo čisto, ima vseeno nekaj nepravilnosti, ki jih miška s svojim laserjem lahko prepozna (delovanje miške ni perfektno, je pa še vedno dovolj za osnovno rabo). Istočasno bi lahko postavili na isto površino optično miško, ki ne bi zmogla premikati “kazalčka” na ekranu. Zaradi tega so laserske miške boljše za steklene in lakirane površine.

Primerjava: Občutljivost

Problem pri laserskih miškah je, da so lahko celo preveč natančne in prepoznavajo neuporabne informacije, kot so skorajda nevidne vdolbine in linije v površinah. To je lahko moteče predvsem pri premikanju miške pri nižji hitrosti, kar rezultira v “tresenje” ali z drugo besedo v pospeševanje. Kljub temu da se je izpostavljeni problem v zadnjih letih precej popravil, laserske miške še vedno niso idealne za skiciranje v Adobe Ilustratorju ali za ostala opravila, ki zahtevajo natančnost. V splošnem tudi velja, da se laserske miške bolje obnesejo, če nimajo na voljo preveč informacij za skeniranje.

Procesiranje miške se lahko prilagaja, in sicer z nastavitvami občutljivosti. Na primer, če je vaša laserska miška “preveč živahna” in procesira preveč informacij, lahko z znižanjem občutljivosti znižamo tudi “živahnost”. Torej, če za laserske miške velja, da so na nekaterih površinah preveč občutljive, se lahko to prilagaja, kar pa velja za oba tipa mišk.

Primerjava: igranje iger

Če pogledamo vsem dobro poznano znamko Logitech G, lahko opazimo, da Logitech na področju “PC gaminga” v večini primerov proizvaja LED miške. Razlog je, da njihova ciljna publika običajno sedi za mizo in po vsej verjetnosti uporablja še podlogo, ki je narejena tako, da karseda najbolje sledi gibanju miške. Pravi “gamerji” si želijo enostavnih in točnih rezultatov brez vsakršnih tresljajev, kar pomeni, da je Logitechova odločitev povsem logična.

Na drugi strani pa imamo primer Logitechovega največjega konkurenta Razer, ki v svoji spletni trgovini prodaja kar nekaj “gaming” laserskih mišk. Razer preferira lasersko tehnologijo, ker ta nudi višjo stopnjo občutljivosti za hitre, nenadne gibe med igranjem iger. Na pravih površinah so lahko laserske miške izredno natančne, kar pomeni, da je tudi Razerjeva odločitev po svoje logična.

Končna ocena bi lahko bila, da tip miške, torej optična ali laserska, sam po sebi ne more biti dovolj velik faktor, da se nekdo odloči za nakup specifične “gaming” miške.

Primerjava: cena

Ko so bile laserske miške prvič predstavljene splošni javnosti, je bila razlika v ceni med optičnimi in laserskimi napravami ogromna. Danes temu ni tako, še posebej, ker je na voljo toliko različnih oblik, lastnosti, prilagoditev, ergonomik itd.

Dejstvo je, da vas bo nakup miške najvišje kvalitete stal med 50 in 100 evri, ne glede na tip. Po drugi strani pa lahko brez težav najdemo najcenejše laserske miške, ki pa so še vedno med 5 in 10 evri dražje od optičnih. Razlika ni velika, vseeno pa jo velja omeniti.

Torej, optične, ali laserske – katere so boljše?

Če se ne morete odločiti med optično in lasersko miško, pomislite, kako jo boste uporabljali in na tip miške, ki ste ga vajeni.

Laserske miške so običajno prva izbira za podjetja, saj nudijo raznoliko rabo in so primerne za uporabo na različnih površinah. Četudi delate na različnih lokacijah, bodo laserske miške enako dobro delale na različnih površinah.

Lasersko miško lahko uporabljate tudi “on-the-go” ali doma. Glede na to, da govorimo o brezžični miški, jo lahko vržete v vsak nahrbtnik ali torbico, kar je posebej priročno za ljudi, ki uporabljajo prenosnike.

Kar pa se tiče uporabe optične miške, vam ta lahko nudi visoko stopnjo zanesljivosti na podlagah za miške. Optične miške so tudi nekoliko cenejše. Glede na to, da so to žične miške, ki jih v računalnik priklopimo preko USB-ja, jih lahko uporabljamo za domače namizne računalnike, za igranje iger in delo.

Vas zanima več iz te teme?
miške za računalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

Endava

, ,