Operacijski sistemi
31.03.2010 10:48

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Windows 7 je varnejši, ko z njim ne upravlja administrator

Operacijski sistem Windows 7 naj bi do konca leta vendarle dobil svoj prvi paket popravkov!
Operacijski sistem Windows 7 naj bi do konca leta vendarle dobil svoj prvi paket popravkov!

Podjetje BeyondTrust, vodilno na področju sistemov za upravljanje z dostopnimi pravicami, je opravilo zanimivo raziskavo, ki je pokazala, da lahko varnost Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 izboljšamo predvsem na račun zniževanja pravic uporabniškega računa. Večino ranljivosti, ki so bile odkrite v lanskem letu, so lahko nepridipravi namreč izkoristili le v primeru, ko je računalničar uporabljal administratorski uporabniški račun.

Raziskava podjetja BeyondTrust je pokazala, da v kolikor računalničar uporablja običajen uporabniški račun, se lahko izogne vsem varnostnim ranljivostim, ki so bile lani odkrite v pisarniškem paketu Microsoft Office. Vsem varnostnim ranljivostim bi se na ta način lahko izognili tudi pri spletnem brskalniku Internet Explorer 8.

Z odstranitvijo uporabniških pravic v operacijskem sistemu Windows 7 bi zunanjim napadalcem zmanjšali možnost oddaljenega izvajanja škodljivih programskih kod za kar 87-odstotkov. Poleg tega bi za kar 90 odstotkov zmanjšali možnost, da napadalec izkoristi kritično ranljivost priljubljenega operacijskega sistema.

Iz raziskave, ki jo je opravilo podjetje BeyondTrust je torej več kot očitno razvidno, da v Oknih 7 ni smotrno uporabljati administratorskega uporabniškega računa. Kakšen uporabniški račun pa uporabljate vi?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku