Operacijski sistemi
31.12.2009 06:37
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Microsoft Windows 8 obeta povsem prenovljeni grafični vmesnik

Skupaj s prihodom Oken 8 naj bi bili na voljo tudi prvi 128-bitni procesorji AMD in Intel.
Skupaj s prihodom Oken 8 naj bi bili na voljo tudi prvi 128-bitni procesorji AMD in Intel.

Čeprav je operacijski sistem Windows 7 prispel na prodajne police šele pred nekaj meseci, Microsoftovi programerji že s pospešenim tempom pripravljajo njegovega naslednika. Pri pripravi operacijskega sistema z oznako Windows 8 se bo programski gigant poskušal držati pred kratkim zastavljenega cilja, da cikel obnove svojega operacijskega sistema zmanjša na tri leta. To z drugimi besedami pomeni, da naj bi bila Okna 8 nared že proti koncu leta 2012.

Medtem ko so vse dosedanje različice Microsoftovega operacijskega sistema Windows temeljile na konceptu WIMP (Windows-Icons-Menus-Pointing Devices), kjer uporabnik »sporoča« svoje izbire preko kazalnih vmesnikov (predvsem računalniške miške), bo novi operacijski sistem Windows 8 temeljil na povsem novem konceptu, imenovanemu OCGM (Objects-Containers-Gestures-Manupulations). Novi koncept Oken naj bi precej pohitril in poenostavil tako delo z operacijskim sistemom kot programsko opremo.

Predmeti (Objects) bodo v operacijskem sistemu Windows 8 predstavljali srce nove uporabniške izkušnje, saj bodo lahko neposredno povezani s fizičnim svetom. Zabojniki (Containers) bodo združevali objekte. Ti se bodo lahko uporabnikom prikazovali v katerikoli obliki in sicer na način, ki se bo zdel operacijskemu sistemu v določeni situaciji primeren. Kretnje (Gestures) bodo omogočale zagon določene programske opreme ali funkcionalnosti preko vnaprej določenih kretenj s strani uporabnikov. Pri manipulaciji (Manipulations) pa bo šlo za imitacijo realnega sveta v navideznem. Rezultati bodo predvidljivi ter enostavni za izvedbo.

Novi operacijski sistem Windows 8 naj bi računalničarjem prinesel še dodatne varnostne funkcionalnosti ter povsem prenovljeno protipiratsko zaščito. Več novosti o novem operacijskem sistemu naj bi podjetje iz Redmonda razkrilo že v drugi polovici naslednjega leta. Prvo poskusno različico Windowsev 8 pa po vsej verjetnosti ne gre pričakovati pred letom 2011.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku