Operacijski sistemi
21.01.2021 11:14

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Linux, ki spominja na iPadOS

Operacijski sistem JingOS Linux je doslej navdušil že mnoge!
Operacijski sistem JingOS Linux je doslej navdušil že mnoge!

Operacijski sistem Windows 10 podjetja Microsoft na račun številnih izboljšav močno pridobiva na priljubljenosti, in sicer tako med uporabniki namiznih kot prenosnih računalnikov kot drugih naprav. Kljub temu pa se veliko dogaja tudi na področju odprtokodnega operacijskega sistema Linux. To se je pred kratkim dobro videlo s predstavitvijo posebne distribucije operacijskega sistema Linux, ki sliši naime JingOS, saj njen grafični vmesnik močno spominja na tistega, ki smo ga vajeni pri mobilnem operacijskem sistemu iPadOS podjetja Apple.

Operacijski sistem JingOS temelji na osnovi uveljavljenega odprtokodnega sistema Ubuntu 20.04 ter grafičnih vmesnikov KDE v5.75 in Plasma Mobile 5.20. Slednji bo kmalu nadomeščen z grafičnim vmesnikom Jing Desktop Environment, ki bo za osebne računalnike pripravljen še pred koncem januarja letos. Novi operacijski sistem JingOS je trenutno združljiv z omenjenim številom mobilnih naprav (Huawei MateBook 14 in Microsoft Surface Pro 6). Kmalu pa naj bi bilo mogoče novost namestiti še na druge mobilne naprave.

Prva javna različica operacijskega sistema JingOS bo na voljo za prenos konec januarja letos, in sicer na spletni povezavi https://www.jingos.com/download/. Tu bo šlo za različico 0.6, ki pa naj bi bila že dovolj stabilna za vsakdanjo uporabo. Prvo polno različico novega operacijskega sistema JingOS (1.0) pa lahko pričakujemo konec meseca junija, in sicer v navezi z mobilni napravo JingPad C1, ki bo temeljila na osnovi procesorja ARM.


Prijavi napako v članku