Računalništvo, telefonija
17.07.2019 11:34
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Omrežje 5G je občutljivo na visoke temperature

Modemi za mobilna omrežja 5G se še vedno prekomerno pregrevajo.
Modemi za mobilna omrežja 5G se še vedno prekomerno pregrevajo.

Globalna uvedba mobilnega omrežja pete generacije (5G), ki v prvi vrsti prinaša predvsem hitrejše in bolj zanesljive mobilne povezave, bo s seboj prinesla tudi prihod večjega števila naprav, povezanih z internetom za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi teoretično ponujalo do 20 gigabajtov prenosa na sekundo. Čeprav je hitrost prenosa v praksi trenutno precej manjša, je ta še vedno dovolj visoka za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in za ponujanje številnih novih mobilnih storitev, ki trenutno zaradi počasnega mobilnega interneta še niso na voljo.

Čeprav mobilno omrežje 5G je že dalj časa na voljo, to nikakor ne moremo trditi za pametne mobilne telefone. Ker so ti opremljeni z modemi, ki so v praksi dejansko šele prototipi, ti porabijo bistveno več energije kot modemi namenjeni omrežju 4G. To v praksi pomeni, da se modem med uporabo prekomerno segreva, posledica tega pa je, da se ta modem občasno izključi in telefon preklopi na omrežje 4G. Pregrevanje telefona lahko nastopi že pri običajnem brskanju preko spleta oziroma uporabi kakršnihkoli aplikacij, ki zahtevajo spletno povezavo, kar še posebno drži v primeru, da telefon uporabljamo v toplejšem prostoru.

Zaradi tega so mnogi poznavalci prepričani, da pametni mobilni telefoni z modemi za podporo omrežju 5G še niso povsem nared za običajne uporabnike. To dejansko pomeni, da bomo morali še nekoliko počakati, da bo ta tehnologija postala dovolj zrela, da jo bo mogoče uporabljati tudi v toplejših območjih.


Prijavi napako v članku