Računalništvo, telefonija
08.08.2008 08:02

Deli z drugimi:

Share

Olympus Imaging in Panasonic najavljata nov standard

Globalno tržišče za digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate z zamenljivimi objektivi se nenehno veča, a še vedno obsega le 7-odstotni delež celotnega tržišča za digitalne fotoaparate. V časih, ko je bil film prevladujoč slikovni medij, je bil delež zrcalno-refleksnih sistemov fotoaparatov z zamenljivimi objektivi bistveno večji, zato lahko sklepamo, da je na tem segmentu še veliko prostora za rast tudi na področju digitalne fotografije. Dejstvo je, da kompaktni digitalni fotoaparati omogočajo vedno več najrazličnejših funkcij in so vedno bolj učinkoviti, tržne raziskave pa pričajo, da se uporabniki odločajo za kompaktne modele predvsem zato, ker se jim zdijo digitalni zrcalno-refleksni fotoaparati “veliki, težki in zapleteni za uporabo”.

Družbi Olympus Imaging in Panasonic se tega zavedata, zato sta naredili velik korak naprej že z uvedbo standarda štirih tretjin, ki je omogočil tudi pri digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih uvedbo številnih novosti – na primer predogled žive slike Live View in sistemi za samodejno ostrenje na osnovi zaznavanja kontrasta.

Napočil pa je trenutek, ko je treba stopiti še korak naprej, in Olympus Imaging in Panasonic sta nadaljevala z razvojem štiritretjinskega standarda v isti smeri: sistemi digitalnih fotoaparatov z zamenljivimi objektivi, ki temeljijo na novem standardu Micro Four Thirds System, bodo še lažji in še bolj kompaktni. V kombinaciji z že obstoječimi izdelki, zasnovanimi skladno z določili standarda štirih tretjin, bodo izdelki, skladni z novim standardom Micro Four Thirds System uporabnikom omogočili neomejeno svobodo pri uporabi digitalnih fotografskih sistemov, digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov z zamenljivimi, namensko razvitimi objektivi.

Primerjava med ‘starim’ štiritretjinskim standardom in novim standardom Micro Four Thirds System pokaže poglavitne novosti, ki jih prinaša novi standard:

1) približno 50% manjša razdalja med priključkom objektiva in tipalom,

2) za 6 mm manjši zunanji premer priključka objektiva,

3) električnih kontaktov v priključku je 11 in ne več 9.

Standard Micro Four Thirds System bo uporabnikom omogočal, da izrabijo vse prednosti, ki jih prinaša tipalo za sliko štiritretjinskega tipa, iz katerega izhaja standard štirih tretjin, ob precej bolj kompaktnem ohišju fotoaparata in prav tako občutno bolj kompaktnih objektivih – razlika bo predvsem opazna pri širokokotnih objektivih in objektivih z zmogljivejšim zoomom. Že standard štirih tretjin je omogočil izdelavo kompaktnih in lahkih fotoaparatov in objektivov, novi standard Micro Four Thirds System pa je šel še za korak naprej in omogočil razvoj ultra-kompaktnih sistemov digitalnih fotoaparatov z zamenljivimi objektivi, kakršne svet še ni videl.

Novi standard Micro Four Thirds System je vpeljal tudi večje število električnih kontaktov v priključku objektiva, kar omogoča podporo za nove funkcije in večjo funkcionalnost sistema, ki jo obljublja prihodnost. Ob tem pa bodo lahko uporabniki s pomočjo posebnega adapterja še kombinirali objektive, skladne s standardom štirih tretjin, z ohišji standarda Micro Four Thirds System.

Olympus Imaging bo še naprej razvijal sisteme digitalnih fotoaparatov in zamenljivih objektivov, temelječih na standardu štirih tretjin, vzporedno pa bo razvijal tudi celo paleto objektivov in pribora, skladnih z novim standardom Micro Four Thirds System, ter osnove – ohišja fotoaparatov po novem standardu, ki bodo še manjša in tanjša kot zelo dobro sprejeta modela Olympus E-410 in E420, ki sta že tako izjemno lahka in kompaktna.

Tudi pri Panasonicu bodo nadaljevali z razvojem izdelkov, tako digitalnih fotoaparatov kot tudi zamenljivih objektivov, skladnih z določili standarda štirih tretjin, obenem pa bodo razvijali novo generacijo kompaktnih in lahkih izdelkov po novem standardu: ultra-prenosne osnove – ohišja digitalnih fotoaparatov, zamenljive objektive in drug pribor.

O standardu štirih tretjin – Four Thirds System

Standard štirih tretjin, štiritretjinski standard ali standard Four Thirds System – znan je namreč pod več imeni – določa obliko in norme pri razvijanju digitalnih fotografskih sistemov z zamenljivimi objektivi, ki v popolnosti uresničujejo potenciale digitalne tehnologije. Fotoaparati, zasnovani skladno z določili štiritretjinskega standarda, delujejo na osnovi tipala za sliko štiritretjinskega tipa, ki omogoča veliko kakovost slike, kakršno pričakujemo od digitalnih fotoaparatov z zamenljivimi objektivi, in to v obliki, ki omogoča izjemno enostavno mobilnost. Standard Four Thirds System je odprti standard, ki omogoča komuniciranje in izmenjavo informacij med ohišji in objektivi različnih proizvajalcev, in s tem kombinacijo pribora različnih proizvajalcev.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več