Računalništvo, telefonija
18.07.2012 14:12

Deli z drugimi:

Share

Okuženi USB ključki zopet na pohodu

Grožnje INF/Autorun, ki se širijo z USB ključki in ostalimi izmenljivimi mediji, že drugi mesec zapored vztrajajo na prvem mestu med vsemi grožnjami, tako v Evropi s 4,49 odstotki, kot globalno s 6,28 odstotki.
Okuženi USB ključki zopet na pohodu
Okuženi USB ključki zopet na pohodu

Prav zaradi tovrstnih groženj je ESET v peti generaciji svojih rešitev predstavil funkcijo samodejnega preiskovanja izmenljivih medijev že takoj ob priklopu na računalnik. Vsi obstoječi uporabniki ESET Smart Security ali ESET NOD32 Antivirus lahko svoj obstoječi program nadgradite brezplačno, ostali pa lahko peto generacijo rešitev ESET preizkusite na spletni strani http://www.eset.si/trial.

Tehnologija v oblaku ESET Live Grid®, ki vključuje statistiko uporabnikov ESET produktov po vsem svetu, je v mesecu juniju na drugem mestu v Evropi zaznala grožnjo HTML/ScrInject.B s 3,95 odstotki, medtem, ko je ta grožnja na globalni ravni zasedla tretje mesto, s 3,57 odstotki. Ravno obratno pa je pri grožnji Win32/Conficker, ki je na globalni ravni zasedla drugo mesto s 3,65 odstotkov vseh groženj. Tretje mesto v Evropi je pripadlo HTML/Iframe.B s 3,89 odstotki.

INF/Autorun predstavlja skupino škodljive programske kode, ki s pomočjo datoteke autorun.inf okuži računalnik. Največji prenašalci tovrstne škodljive kode so prenosljivi mediji, kot npr. USB ključki, DVD in CD mediji, zunanji diski itn. INF/Autorun se zažene takoj, ko uporabnik priključi napravo na računalnik. Družina groženj HTML/ScrInject.B pa vključuje spletne strani HTML, ki so okužene z elementi iframe, te pa obiskovalce preusmerjajo na spletne strani, ki vključujejo zlonamerno programsko opremo.

Win32/Conficker je omrežni črv, ki prvenstveno izkorišča varnostne luknje v operacijskih sistemih Windows, medtem ko grožnje iz družine HTML/Iframe.B, podobno kot HTML/ScrInject.B, vključujejo spletne strani HTML, katere so okužene z elementi iframe, ti pa obiskovalce preusmerjajo na spletne strani, ki vključujejo zlonamerno programsko opremo, kjer se obiskovalci lahko okužijo z nevarnimi programi.

O Live Grid
ESET Live Grid tehnologija v oblaku je nova metoda pregledovanja in zgodnje zaznave globalnih groženj na podlagi podatkov ESET-ovih uporabnikov po celem svetu. Vedno sveže informacije, ki prihajajo iz strani uporabnikov, omogočajo strokovnjakom v laboratorijih ESET odziv v realnem času. Natančna analiza groženj, smeri napada in uporabljeni vzorci napada služijo ESET-u, da lahko z uporabo hevristike in posodobitev poskrbi za zaščito uporabnikov pred grožnjami jutrišnjega dne.

O ESET

ESET je eden izmed vodilnih proizvajalcev varnostnih rešitev, tako za končne uporabnike, kot za podjetja, v letu 2012 praznuje 25. obletnico. V tem obdobju pa so razvili vrsto vrhunskih protivirusnih programov, med njimi tudi ESET NOD32 Antivirus, ki še vedno drži svetovni rekord v številu dobljenih nagrad organizacije Virus Bulletin »VB100«. Poleg tega je ESET prejel številne druge nagrade za svoje produkte, kot na primer od organizacij AV-Comparatives, AV Test in drugih. ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security ali ESET Cybersecurity (za Mac), ostajajo prva izbira milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku