Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
29.05.2023 12:30

Deli z drugimi:

Share

Okrogla miza o IPR, trajnosti in izobraževanju

V sredo, 24. maja 2023, je v okviru projekta IPR4SC* potekala okrogla miza “IPR Learning Lab”.

Dogodek “IPR Learning Lab” se je osredotočil na vidike pomanjkanja veščin na področju pravic intelektualne lastnine (IPR) – in pravic intelektualne lastnine za trajnost – ter na to, kako je lahko izobraževanje ključ do prekinitve tega kroga.

Ključni poudarki okrogle mize so bili:

  • Pomen izobraževanja o IPR. Ali izobraževanje lahko reši primanjkljaj veščin na področju IPR?
  • Katere veščine na področju IPR Evropejcem najbolj primanjkujejo in kako lahko izobraževanje prispeva k temu problemu?
  • Zakaj obstaja vrzel v veščinah in kaj prispeva k obstoječi ravni znanja o IPR v družbi in med podjetniki?
  • Ali bo izobraževanje prispevalo k boljšemu okviru IPR – da ga bodo podjetja in državljani uporabljali za inovacije in se zavedali njegove vloge v gospodarstvu?
  • Kaj je treba storiti, da bi izboljšali trenutni “status quo” in da bi več IPR postalo semenski kapital digitalizacije in prehoda k trajnosti?
IPRSC-in-EU_logo

Na dogodku so spregovorili:

Marijana Šarolić Robić

Je odvetnica že več kot 20 let in že skoraj 10 let svoje kariere aktivno deluje v svetu startupov kot mentorica in s pravno podporo. Marijana pomaga tehnološkim podjetjem na področju investicij, regulativnega okvira in postavljanja temeljev za dobro IP strukturo inovativnih tehnologij, ki jih tovrstni deležniki prinašajo na trg. Prav tako aktivno spremlja in si prizadeva pomagati pri prenosu tehnologije med akademijo in startupi ter že uveljavljenimi podjetji na njihovi poti do komercializacije novih izdelkov in storitev.

András Jókúti

Po izobrazbi je pravnik in po duši ustvarjalec. Veliko let je preživel v politiki intelektualne lastnine, vključno z 10 leti na madžarskem Uradu za intelektualno lastnino, kjer je spoznal, kako na tem področju poteka nacionalna, evropska in mednarodna zakonodaja. V 3 letih na madžarski Tehnični univerzi je bil izpostavljen realnosti upravljanja intelektualne lastnine v akademskem okolju in v kontekstu sodelovanja med univerzo in industrijo ter izzivom, s katerimi se soočajo startupi glede intelektualne lastnine. Trenutno je direktor Oddelka za patentno in tehnološko pravo pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino.

Peter Alešnik

Prej je bil vodja Pisarne za prenos znanja in tehnologije na Univerzi v Mariboru, zdaj je vodja Spin-out in Spin-off podpore na Univerzi v Ljubljani. Njegovo področje dela je svetovanje in pomoč pri komercializaciji rezultatov raziskav, tudi preko spin-off podjetij. Aktiven je pri pomoči podjetjem, organizacijam in institucijam pri prepoznavanju in zaščiti pravic intelektualne lastnine ter uporabi različnih orodij pri iskanju novih priložnosti za komercializacijo ustvarjenega znanja in tehnologij.

Povezava do spletne strani projekta IPR4SC.


*Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Za več informacij so vam na voljo pri FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več