Računalništvo, telefonija
28.07.2018 12:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oglejte si 30 najboljših fotografij iz zraka, narejenih z droni

Oglejte si 30 najboljših fotografij iz zraka, narejenih z droni
Oglejte si 30 najboljših fotografij iz zraka, narejenih z droni

Droni so še ne dolgo nazaj bili domena profesionalcev in tistih, ki so ta hobi jemali zelo resno. Danes je cena dronov močno padla in postali so nekaj povsem vsakdanjega, praktično vsak, ki si želi malce eksperimentiranja, lahko brez težav pride do drona in z njim počne raznorazne vragulije. Med najbolj pogoste spada fotografiranje in snemanje zanimivih videoposnetkov iz zraka. Tehnologija dronov je napredovala do mere, kjer lahko morda že govorimo o umetniškem ustvarjanju, o čemer pričajo fotografije, ki smo jih zbrali za vas.

Dizajn prvotnih dronov ni bil nič posebnega, spominjal je na poizkuse entuziastičnih inženirjev, ki so na svojih dvoriščih preizkušali novo tehnologijo. Najnovejši modeli dronov so polni najnaprednejše tehnologije, kamer in stabilizacijske tehnologije, ki je prilagojena za različne načine zunanje uporabe. Droni danes dosežejo veliko večje razdalje, baterije držijo dalj časa in to kar je nekoč bilo zgolj nadležno ropotanje, je danes lahkoten zvok propelerjev, ki ne moti okolice. Ne glede na to, ali se sprehajate po mestnem parku, ali raziskujete vrhove bližnjih planin, obstajajo vedno kraji, ki si jih je vredno globoko vtisniti v spomin, ne samo v glavi, ampak tudi na naših napravah. Običajne kamere so sicer super, vendar droni ponujajo neko povsem novo perspektivo, ki bi jo sicer zelo težko dosegli oz. bi za njo morali odšteti veliko več denarja kot sedaj.

Povpraševanje po dronih je naraščalo in še narašča, prav tako pa se premosorazmerno širi trg, kjer različni proizvajalci skrbijo za določene niše produktov. Na eni strani imamo “mini” kvadrokopterje, ki so bolj primerni za navigiranje po notranjih okoljih, na drugi strani pa čakajo veliko bolj zmogljivi stroji, ki so primerni za zunanjo uporabo in predvsem za fotografiranje iz zraka. Vsak posameznik sicer tako kot povsod drugod izbere svojega najljubšega, vendar definitivno obstaja precejšnja razlika v kvaliteti dronov. Splošno pravilo pri nakupu drona je, da bomo za kvaliteto primorani odšteti zajeten kupček denarja, če seveda želimo izdelke kot si jih lahko ogledate v tem članku.

Vse te omenjene izboljšave v tehnologiji in generalna sprememba smeri proti dronovski fotografiji iz zraka skrbi, da se celotna sfera fotografije počasi premika v smeri, ki pred časom sploh še niso obstajale. Zgolj za občutek lahko povemo, da je skupnost fotografij iz zraka SkyPixel skupaj s proizvajalcem dronov DJI leta 2016 priredila prvo tekmovanje v fotografiji iz zraka in prejela 27.000 fotografij iz 131 držav.

Nekatere izmed teh smo vključili v ta članek, nekaj pa jih je z Instagram profila Dronestagram, ki je posebej specializira profil za dronovske fotografij iz zraka. Verjetno ima vsak svojega favorita med priloženimi fotografijami, dejstvo pa je, da so zares kvalitetne, saj jih je izbirala strokovna komisija, ki je bila sestavljena iz najboljših fotografov in proizvajalcev dronov na svetu.


Prijavi napako v članku