Prenosni računalniki
16.09.2023 13:49
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniki Chromebook odslej z 10-letno podporo

Google je napovedal veliko spremembo za Chromebooke, ki bi jim lahko pomagala, da bodo zdržali nekaj let dlje. Začenši z letom 2024 bodo naprave z operacijskim sistemom ChromeOS upravičene do samodejnih varnostnih posodobitev do 10 let po njihovi izdaji. Chromebooki, izdani leta 2021 ali kasneje, bodo prejeli vse posodobitve. Lastniki starejših naprav pa bodo imeli možnost, da ročno izberejo posamezne posodobitve.

Podjetje za Chromebooke trenutno zagotavlja osem let samodejnih posodobitev. To obdobje pa se začne, ko podjetje certificira Chromebook, ne pa, ko je dejansko v rokah lastnika. Zaradi časa, ki ga šole in podjetja potrebujejo za nakup, prejem, nastavitev in uvedbo novih računalniških sistemov, običajno iz Chromebook naprav iztržijo le štiri do pet let realne življenjske dobe.

Poročilo z naslovom “Chromebook Churn”, ki ga je objavil ameriški Sklad za izobraževanje v javnem interesu, je sprožilo veliko razpravo o vplivu ChromeOS na okolje v izobraževalnem sektorju. Ocenjuje, da bi “podvojitev življenjske dobe Chromebookov lahko prinesla 1,8 milijarde dolarjev prihrankov za davkoplačevalce”. Čeprav dve dodatni leti nista podvojitev, je to zagotovo korak v pravo smer, kar bi lahko vodilo v velike prihranke in zmanjšanje števila elektronskih odpadkov.

Google v svojem sporočilu za javnost prav tako navaja, da “ima Chromebook še vedno močne vgrajene varnostne funkcije, tudi če ne prejema več samodejnih posodobitev.”

Google pravi, da uvaja tudi posodobitve svojega programa za popravilo Chromebookov, ki bodo tehnikom omogočile izvedbo popravil programske opreme brez fizičnega USB ključa. Podjetje ocenjuje, da bo to pospešilo popravila za “več kot 50 %”.

V prihajajočih mesecih bodo na voljo dodatne funkcije za izboljšanje energetske učinkovitosti, vključno z adaptivnim polnjenjem za ohranjanje zdravja baterije in novim načinom varčevanja z energijo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več