Triki in nasveti
14.04.2013 10:18
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odkrijte podvojene datoteke na vašem računalniku

Aplikacija Duplicate Cleaner je najbolj priljubljena aplikacija za iskanje podvojenih datotek.
Aplikacija Duplicate Cleaner je najbolj priljubljena aplikacija za iskanje podvojenih datotek.

Na naših osebnih računalnikih se najde ogromno različnih datotek. Med njimi se najdejo tudi takšne, ki so podvojene. Če je podvojena samo kakšna slika, nam to ne predstavlja problema. Če pa so podvojene velike datoteke (npr. daljši video), pa nam lahko zaradi njih po nepotrebnem hitro začne primanjkovati prostora na trdem disku. Za ugotavljanje, katere datoteke so podvojene, obstajajo programska orodja, ki nam jih najdejo. Mi smo preizkusili brezplačno različico orodja Duplicate Cleaner (http://goo.gl/6cMbc). Na voljo je sicer tudi plačljiva različica, ki ponuja še nekatere dodatne stvari, kljub temu pa je za osnovno iskanje podvojenih datotek brezplačna različica povsem dovolj.

Po zagonu aplikacije Duplicate Cleaner lahko pred začetkom iskanja nastavimo določene zahteve, ki niso obvezne. Aplikacija nam v zavihku »Search Criteria« med drugim omogoča, da ji ukažemo, da naj išče podvojenost med samo točno določeno velikimi datotekami (npr. nad 10 mb) ali pa da naj išče podvojenost med datotekami, ki so prišle na naš trdi disk v točno določenem času.

Ko smo omenjene zahteve nastavili oziroma jih izpustili, moramo določiti, kje točno naj aplikacija išče podvojene datoteke. To storimo tako, da najprej kliknemo na zavihek »Scan Location«, nato v levem oknu izberemo, kateri del računalnika naj nam preišče, in za konec kliknemo še na podolgovat gumb med oknoma, ki nam izbrani del prestavi v desno okno. Do začetka iskanja nas nato loči le še klik na gumb »Scan Now«. Aplikacija nato začne z iskanjem, ki se lahko zavleče nekaj minut. Ko z njim konča, se nam v zavihku »Duplicate Files« pokažejo vse podvojene datoteke. Če jih želimo izbrisati, to storimo tako, da jih označimo in jih nato z gumbom »File Removal…« izbrišemo. Izbrišemo lahko samo eno datoteko, lahko pa tudi več. Vendar bodite pazljivi, da ne izbrišete dveh naenkrat ali pa takšne, ki se nahaja v kakšni pomembni mapi operacijskega sistema oziroma v kakšnem programskem orodju.


Prijavi napako v članku