Računalništvo, telefonija
28.09.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Od švercanja komponent do …

.. Vsako podjetje ima za sabo neko zgodbo, in če je podjetje »na sceni« že 30 let, je velika verjetnost, da je ta zgodba zanimiva in polna anekdot ..
Od švercanja komponent do …
Od švercanja komponent do …

Ko ustanavljaš podjetje, ni tako, da si nekega dne rečeš: »Ustanovil bom podjetje, ki bo postalo uspešno in uveljavljeno, morda celo eden glavnih igralcev na slovenskem trgu.« Zadeva je veliko bolj zapletena in hkrati zanimiva. Tako je bilo tudi pri podjetju Anni, ki je danes sicer eno bolj uveljavljenih IT podjetij na slovenskem računalniškem trgu, a vse se je začelo z idejo, s človekom, ki je imel vizijo in jo počasi uresničeval.

Začetki podjetja Anni so bili skromni, garažni. To je bilo v času osamosvajanja Slovenije, ko so končno lahko tudi v Sloveniji podjetniki enostavno registrirali podjetje in začeli s poslovanjem. A v glavi lastnika Andreja je ideja zorela že mnogo, mnogo prej.

Ko se računalnika legalno ni dalo dobiti

Danes lahko gremo v trgovino in kupimo kateri koli računalnik. Še v trgovino nam ni treba iti. Naročimo ga lahko prek spleta in pride računalnik k nam. Pa smo že pri prvem zanimivem in za marsikoga presenetljivem dejstvu. V času razpada Jugoslavije in začetka podjetja Anni se računalnikov kar tako, na legalen način, ni dalo dobiti. Večinoma so naprave kupovali prek znancev ali prek malih oglasov v revijah in časopisih. Predvsem iz Nemčije in Avstrije pa se je ogromno švercalo. Vroča roba so bili računalniki Sinclair Spectrum, Commodore 64, Atari, Amiga ter tudi že IBM PC …

Direktorji na službenih poteh ali tisti, ki so delali v tujini so, če so bili pripravljeni sprejeti nekaj tveganja, domov na veliko nosili računalnike ali njihove komponente.

Kako se je tega takrat lotil direktor podjetja Anni? Svoj prvi računalnik je po komponentah prešvercal iz Nemčije tako, da si je kupil železniško karto za Muenchen, se usedel na vlak in odšel po nakupih. Ko so bili vsi sestavni deli doma, je sestavil prvi računalnik. A pri njem ni ostal dolgo, saj ga je prijatelj prepričal, naj mu ga proda. Sam pa se je kmalu spet na isti način odpravil v Nemčijo in sestavil nov računalnik. Danes predvsem za mlajšo generacijo nepredstavljivo, takrat zelo adrenalinsko, predvsem pa je danes to odlična zgodba.

»Kot študent sem že programiral za stranke, na avtorsko pogodbo. No, vmes sem pa malo švercal in malce postrani zaslužil za kakšno študentsko zabavo. Sem si šel po računalnik v Nemčijo, pa me je vedno znova kdo od prijateljev uspel prepričati, da sem mu ga prodal. In sem šel po novega … in ta zgodba se je dejansko nekajkrat ponovila. Nato sem ugotovil, da si veliko ljudi želi moje pomoči pri nakupu in sestavljanju računalnika. Šele takrat sem začel resneje razmišljati, da bi se šel to zgodbo malce bolj organizirano,« se Andrej spominja pionirskih let.

Kot smo že omenili, je bilo v času po razpadu Jugoslavije ustanavljanje podjetij nekaj novega. Andrej pravi, da so morali pohiteti, ker niso vedeli, ali se bo podjetje dalo ustanoviti tudi kasneje ali si bo oblast morda premislila. »Kmalu se je spremenila tudi davčna zakonodaja, švercanje se ni več splačalo in prodaja prek podjetja je postala resničnost.« Tako sta skupaj z bratom ustanovila podjetje in ga poimenovala Anni.

Vedno prisoten misterij imena

Tako je nastalo podjetje, ki sta ga imela najprej prijavljenega kar doma. Del balkona sta namenila skladišču, Andrej pa je programiral na domači mizi. Od takrat naprej se je podjetje zaradi rasti in vse večje ekipe že nekajkrat preselilo.

In od kod ime Anni? Imena podjetij so pogosto neznanka, zavita v tančico skrivnosti. Včasih je razlaga bolj, včasih manj skrivnostna, spet drugič ostaja nerazkrita uganka. Pri podjetju Anni je vse skupaj precej preprosto. Združite imeni bratov ustanoviteljev Andreja in Nika – prvi črki vsakega imena tvorita ime podjetja Anni.

Pa se je splačalo?

Splačalo se je že od samega začetka. Takrat so bili drugi časi in precej drugačen je bil tudi zaslužek na računalniških komponentah. Danes se z računalnikom, vrednim 1500 evrov, ne zasluži kaj dosti. Potrebna je torej količina. V začetku 90. let prejšnjega stoletja pa se je s prodajo računalnikov zlahka shajalo skozi mesec.

Andrej je takrat preračunal, da se poslovanje podjetja skupaj s plačama za dva zaposlena pokrije že s prodajo petih računalnikov na mesec. To so bili precej zanimivi časi in hitro se je izkazalo, da je povpraševanje večje od tega, kar lahko ponudita. »Izračunal sem si, da če prodam 3 računalnike na mesec, je to že povsem rentabilen posel. Nika sem prepričal,da imava plače pokrite, če prodava 5 računalnikov na mesec. Začela sva z oglasom v Salomonovem oglasniku. Spomnim se, da sem imel en računalnik sestavljen in je bil prodan praktično takoj naslednji dan po objavi malega oglasa. Tisti mesec sva presegla načrtovano prodajo 5 računalnikov,« se spominja Andrej.

Gospodarska kriza in prilagajanje

Leta 2008 so ob gospodarski krizi morali prilagoditi poslovanje, a so preživeli najhujše in od leta 2012 podjetje konstantno raste in širi dejavnosti. Izjemno so okrepili sistemski oddelek, tako da malim in velikim podjetjem nudijo kakovostne IT storitve. S tem pa niso zaključili, saj ob svoji tridesetletnici že načrtujejo nove spremembe, ki bodo razvajale stranke.

Trgovina, napredne rešitve

Anni v svoji trgovini ponuja računalniško opremo za posel in prosti čas. Tako boste pri njih našli vse od namiznih do prenosnih računalnikov, tablic, telefonov, periferije in dodatkov. Nudijo tudi strežnike, omrežno opremo, računalniške komponente, tiskalnike, skenerje … Težko se boste spomnili česa iz računalniškega nabora, česar pri njih ne bi dobili.

V podjetju Anni nudijo tudi strokovno sistemsko podporo in servis opreme na vseh področjih IT infrastrukture. Zagotavljajo vzdrževanje po vaši meri – od osnovnega do vzdrževanja najzahtevnejših sistemov, ki zahtevajo neprekinjeno podporo.

Podatke se da rešiti

Vsak se je kdaj soočil z izgubo podatkov, pa naj bodo to slike na pametnem telefonu ali pomembni podatki podjetja. Vedeti morate, da ti podatki pogosto niso zares izgubljeni, le pravi strokovnjak jih mora dobiti v roke. Pravi naslov je strokovnjak za reševanje podatkov, nikakor pa se tega ne lotite sami, saj lahko vsak nadaljnji korak podatke dodatno uniči. Pri Anniju bodo, če bo ostalo vsaj malo upanja, poskrbeli, da boste podatke dobili nazaj.

Poleg tega nudijo tudi kakovosten servis računalnikov in prenosnikov, servis avdio in video naprav ter tiskalnikov in biro opreme. Z dolgoletnimi izkušnjami vam tudi uredijo omrežje, da bo varno in zanesljivo. Nudijo konfiguracijo vašega obstoječega omrežja ali postavitev in konfiguracijo novega varnega omrežja.

Več o njihovih storitvah najdete na spletni strani anni.si (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več