Računalništvo, telefonija
28.02.2007 09:49

Deli z drugimi:

Share

Obiskanost spletnih strani na Hrvaškem

Če koga zanima obiskanost spletnih strani naše sosede Hrvaške, vam sporočamo rezultate raziskave gemiusAudience, ki je bila plod partnerskega sodelovanja slovenskega podjetja CATI, poljskega Gamius S.A. in hrvaškega podjetja Prizma. Le-te so pokazale, da ima največji, 29,9-odstotni doseg uporabnikov hrvaškega spleta stran net.hr, sledita pa ji blog.hr z 22,75 in index.hr z 22,66-odstotnim dosegom. Na Hrvaškem, kjer je gamiusAudience edini tovrstni projekt, je v raziskavo vključenih večina največjih spletnih strani.

V okviru družbe CATI, ki raziskave izvaja pod okriljem poljskega partnerja Gemius S.A., je projekt prisoten v Sloveniji in na Hrvaškem, v letu 2007 pa bodo podatki na voljo tudi za BiH, Srbijo in Makedonijo. Trenutno je v raziskavo vključenih že več kot 50 slovenskih spletnih strani, vendar je proces vključevanja posameznih spletnih strani zaradi obstoja podobne raziskave nekoliko počasnejši. S tem projektom namerava CATI vzpostaviti regijsko spletno valuto, ki nudi celovito sliko o spletnem trgu. Gemius je sicer s poenotenim metodološkim pristopom prisoten že na 12 trgih Srednje in Vzhodne Evrope, postopoma pa se širi tudi na zahod.

GemiusAudience raziskuje obiskanost spletnih strani s pomočjo sociodemografskih profilov obiskovalcev spleta, posebnost raziskave pa je kontinuiteta, saj so podatki analiz dostopni v realnem času in povsem transparentni. Prednosti raziskave so mednarodna primerljivost podatkov in njihova zanesljivost, napredna metodologija ter mesečno osveževanje profilov uporabnikov spleta. GemiusAudience predstavlja orodje za medijsko načrtovanje in ocenjevanje, namenjen pa je spletnim oglaševalcem, lastnikom in vzdrževalcem spletnih strani ter medijskim agencijam. Raziskavo podpirajo organizacije IAB, ESOMAR in IFABC.


Prijavi napako v članku