Računalništvo, telefonija
28.10.2009 12:11

Deli z drugimi:

Share

Obisk delegacije slovenskih IKT podjetij v Srbiji

Pot do naprednih informacijskih tehnologij
Pot do naprednih informacijskih tehnologij

Gospodarstveniki se bodo v četrtek, 29. oktobra, udeležili srečanja Slovenskega poslovnega kluba v Beogradu, na katerem bodo spregovorili srbska ministrica za informacijsko družbo in telekomunikacije, Jasna Matić, dr. József Györkos, državni sekretar na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS.

Ob tej priložnosti bosta Gospodarska zbornica Slovenije in Slovenski poslovni klub v Beogradu (SPK) podpisala Memorandum o sodelovanju. S ciljem nadaljnje krepitve in širitve gospodarskega sodelovanja med državama bosta GZS in SPK tako organizirala in izvajala skupne aktivnosti in poslovne dogodke ter tekoče izmenjavala ažurne informacije, relevantne za gospodarsko sodelovanje med državama na različnih ravneh. Tokratno srečanje v Beogradu, usmerjeno v promocijo sodelovanja slovenskega in srbskega IKT sektorja, je tako že prva skupna aktivnost GZS in SPK v kontekstu tega memoranduma.

V petek, 30. oktobra, bo na Privredni komori Srbije potekala poslovna konferenca in srečanja med slovenskimi in srbskimi podjetji s področja informacijske tehnologije.

Blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo je sicer v lanskem letu znašala skoraj 1,1 mrd. evrov. Od tega je bil slovenski izvoz 708 mio. evrov, uvoz pa 383 mio evrov. V obdobju januar – julij 2009 je izvoz v Srbijo padel za 23,5% glede na enako obdobje lanskega leta, uvoz pa za 39,3%.

Slovenija v Srbijo izvaža zlasti zdravila za prodajo na drobno, osebne avtomobile, hladilnike in druge naprave za hlajenje ter pralne stroje. Uvaža predvsem aluminijaste plošče ter surov aluminij, ploščate toplo valjane izdelke iz železa ter črpalke in kompresorje.


Prijavi napako v članku