Računalništvo, telefonija
17.04.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Občina Domžale in okoliške občine prejele 16 novih uličnih zbiralnikov

Občina Domžale in okoliške občine prejele 16 novih uličnih zbiralnikov
Občina Domžale in okoliške občine prejele 16 novih uličnih zbiralnikov

Dne 7. aprila 2017 se je v Domžalah zgodila predaja 16 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Prejele so jih občine Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče ter Trzin, in sicer v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod okriljem družbe ZEOS, d.o.o., skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Prodnik d.o.o.

Tekom izvajanja projekta želijo v družbi ZEOS, d.o.o. spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki, in sicer s postavitvijo nove infrastrukturne mreže ter spremljevalno-ozaveščevalnimi dogodki. Zavedajo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij gospodinjstvom širom države.

»E-odpadki in odpadne baterije so posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato želimo približati možnosti njihove oddaje vsem občankam in občanom. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.« je zbranim povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.

Na predaji zbiralnikov v Domžalah je bil prisoten tudi direktor Prodnika d.o.o. ter župani vseh petih občin (spodaj na fotografijah med simbolično oddajo eodpadkov), ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pozdravili novo pridobitev.


Direktor Javnega komunalnega podjetja Prodnik Marko Fatur je na dogodku poudaril: »Naše podjetje je do zdaj zbiralo e-odpadke in odpadne baterije dvakrat letno preko zbiralnih akcij, čez celo leto pa v zbirnem centru, kamor lahko občanke in občani še vedno oddajajo svoje stare aparate. S postavitvijo uličnih zbiralnikov na nekatere ekološke otoke pa se standard za uporabnike dviguje, kar predstavlja drug nivo storitve zanje. Pričakujemo, da bo količina ločeno zbranih e-odpadkov in odpadnih baterij zaradi nove infrastrukture še naraščala.«

»Pozdravljam novo pridobitev na naših ekoloških otokih, saj imamo vsi v gospodinjstvih podoben problem, in sicer kam odvreči elektronske naprave in odpadne baterije, ki niso več v uporabi. Verjamem, da bodo občanke in občani te nove ulične zbiralnike s pridom uporabljali. Da smo nad novimi zbiralniki navdušeni, dokazuje tudi današnja udeležba vseh petih županov. Ob tej priložnosti se zahvaljujem tudi JKP Prodniku in družbi ZEOS za pobudo in izpeljano akcijo, s katero osveščamo, da nam je mar za čisto in urejeno okolje.« pa je dodal župan občine Domžale Toni Dragar.

Predajo zbiralnikov so popestrili otroci iz Vrtca Urša – skupini Sovice in Pikapolonice, ki so zapeli svojo Eko himno. Na dogodku pa so tokrat razgrajale kar tri maskote: maskota projekta E-cikliraj – ECI, ki mimoidoče ozavešča o pravilnem ločevanju starih aparatov na nekaterih projektnih dogodkih; maskota podjetja Prodnik – Grini, ki že leta ozavešča občanke in občane zgoraj omenjenih petih občin o ločevanju odpadkov ter Urška – maskota Vrtca Urša.

Ulični zbiralniki že stojijo v dobri polovici slovenskih občin, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta (lokacije za zadnjih 16 zbiralnikov boste našli na spletni strani v kratkem). Zbiralnike so v nekaterih občinah že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

Družba ZEOS, d.o.o. je dogodek, kot ima to v navadi, zaključila s pozivom »E-ciklirajmo skupaj!« in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nove nastajajoče infrastrukturne mreže.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407

AGORA d.o.o.

Parmova ulica 53 , 1000 Ljubljana, Tel: 01 280 16 20 / 031 603 396
AGORA d.o.o., podjetje za ustvarjalne komunikacije, je bilo ustanovljeno 21. septembra 1989. Sedež podjetja je na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer imajo učilnice za izobraževalno delo ... Več

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več